Ομαδικός τάφος με περίπου 200 πτώματα ανακαλύφθηκε στην ανατολική Αιθιοπία από την αστυνομία της περιοχής. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η εκταφή των νεκρών, ώστε να εξεταστεί από πού είναι τα θύματα, σε ποια φυλή ανήκαν, αλλά και πώς πέθαναν. 

Ο τάφος εντοπίστηκε κοντά στα διοικητικά όρια της περιφέρειας Ορόμια με την περιφέρεια Σομάλι μετά από έρευνες που έκανε η αστυνομία της Αιθιοπίας για να βρει αποδείξεις για τις βιαιοπραγίες που φέρεται να διέπραξε ο πρώην περιφερειάρχης της Σομάλι, Άμπντι Μοχάμεντ Όμερ.

Ο Μοχάμεντ Ομέρ κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργεία σε εγκλήματα μιας ομάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που έδρασε στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους τα τελευταία δεκατρία χρόνια φέρεται ότι διέπραξε βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες. Πολίτες κατήγγειλαν ότι είχε διατάξει παραστρατιωτικούς να επιτεθούν σε άμαχο πληθυσμό στην περιοχή Ορόμια. Ο πρώην περιφερειάρχης συνελήφθη και προφυλακίστηκε, ενώ τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι προσπάθησε να δραπετεύσει σκαρφαλώνοντας στο παράθυρο.

Στις 6 Αυγούστου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του μετά από έντονες φασαρίες που προκλήθηκαν στην πόλη Τζιτζίγκα ανάμεσα σε μέλη διαφόρων φυλών.
Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή είχε πληγεί από τα συνεχόμενα βίαια επεισόδια. Τα κυβερνητικά στρατεύματα συγκρούονταν με το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης του Ογκαντέν, μέχρι που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Εκτιμάται ότι τα πτώματα σχετίζονται με μια σειρά εθνικών συγκρούσεων που διεξήχθησαν από μια ανεπίσημη πολιτοφυλακή γνωστή ως Liyu, η οποία καθοδηγούνταν από τον Μοχάμεντ Ομέρ. Τον Αύγουστο, αξιωματούχοι της Αιθιοπίας δήλωσαν ότι η Liyu σκότωσε 41 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 20.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, New York Times

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here