Αναδημοσίευση από Huffingtonpost

 

Τη διαγραφή του ελληνικού χρέους όπως έγινε με την Γερμανία μετά το τέλος του πολέμου πρότεινε ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Thomas Piketti (Τομάς Πικετί), όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η πρόταση του κ. Πικετί έγινε την Τετάρτη στο Βερολίνο όπου ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας μίλησε σε εκδήλωση στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της βράβευσής του με το Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου που απονέμει το Ίδρυμα Friedrich Ebert.

Ο συγγραφέας του βιβλίου«Το Κεφάλαιο τον 21ο Αιώνα» δήλωσε: «Δύο ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατά το παρελθόν χρέη υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας. Η Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, και η Γερμανία μετά το 1945. Και οι δύο χώρες είχαν δημόσιο χρέος που έφθανε το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ».

«Πώς ξεπλήρωσαν τα χρέη τους οι δύο αυτές χώρες; Η Βρετανία το κατάφερε πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3% με 4% ετησίως. Καθώς το 19ο αιώνα δεν υπήρχε πληθωρισμός (λόγω του κανόνα χρυσού που ίσχυε), το Λονδίνο κατάφερε μέσα σε έναν αιώνα, από το 1815 έως το 1914. Η Γερμανία είδε τα χρέη της να διαγράφονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους Συμμάχους το 1953. Ήταν μια πολύ καλή λύση», είπε ο Τομά Πικετί διευκρινίζοντας ότι η διαγραφή τής επέτρεψε την ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ της έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μια παγκόσμια οικονομική δύναμη».

«Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και για την Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο Γάλλος οικονομολόγος.

«Θα πρέπει οι νέοι Έλληνες να πληρώσουν πιο ακριβά από τους Γερμανούς τα λάθη του παρελθόντος; Γιατί να τους αρνούμαστε όσα δεχθήκαμε να παράσχουμε στους Γερμανούς;», είπε ο Πικετί.

«Αν και η χρηματοοικονομική κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008, εκεί δεν διήρκεσε πολύ και σύντομα μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή κρίση, διότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πήραμε τις σωστές αποφάσεις . Θελήσαμε να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβολικά γρήγορα. Γι’ αυτό η ανεργία στην Ευρώπη είναι σήμερα τόσο υψηλή».

Κατά τον Πικετί θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα «να αφεθεί να επενδύσει στο μέλλον της» και να υπήρχε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, όπου η κάθε χώρα θα εκπροσωπούταν αναλογικά με τον πληθυσμό της έτσι ώστε οι Γερμανοί βουλευτές να αποτελούν μια μειοψηφία, που θα αποφάσιζε τον ρυθμό εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου, ο οποίος βράβευσε τον Πικετί, πήρε στη συνέχεια τον λόγο για να εκφράσει τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Γάλλου οικονομολόγου.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι απαιτείται η λήψη περισσότερων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχει ήδη βοηθηθεί πολύ ακόμα και από χώρες, όπως η Σλοβενία, που είναι πιο φτωχές απ’ αυτήν».

Για τον Σολτς ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν όχι μόνο άδικη αλλά και ανώφελη.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι η Αθήνα να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές και να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, κυρίως φορολογώντας τους πιο πλούσιους», είπε ο Γερμανός δήμαρχος.

Ο Τομά Πικετί διαφώνησε με τον Σολτς λέγοντας «Θα ήταν υποκρισία. Ζητούμε από την Αθήνα να φορολογήσει τους πλούσιους, αλλά αυτοί φέρνουν τα χρήματά τους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που αρνούνται να παράσχουν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες για τους πελάτες τους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here