Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα μνημόνιο κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και τεχνική συνεργασία.
Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στην Αθήνα, εν μέσω κρίσιμων διεθνών εξελίξεων, τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις συνομιλίες τους να περιστρέφονται γύρω από τις κοινές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν σε στενό συντονισμό οι δύο χώρες το προσεχές διάστημα.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε τον στόχο της ενίσχυσης του κοινού βηματισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αποκηρύσσοντας ταυτόχρονα ως προκλητικές και παράνομες της ενέργειες της Τουρκίας, το αρνητικό αποτύπωμα των οποίων διαφαίνεται πλέον και σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας δεν δήλωσε ότι στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, άρα και η Τουρκία, με την προϋπόθεση ομοίως ότι θα σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Από την άλλη, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του τονίζοντας την ανάγκη οι επόμενες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου να είναι πιο συντονισμένες, στοχευμένες και αποτελεσματικές. Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι πλέον στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Γκραν Μόντανα, σημειώνοντας παράλληλα ότι πιθανή λύση του Κυπριακού θα έχει θετικό αντίκτυπο ευρύτερα, και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμα εμφατικά την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει περισσότερο ενεργό ρόλο στη Λιβυη, ενώ παράλληλα μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρώτη συζήτηση στις αρμοδιες ομαδες εργασίας της ΕΕ για τα στοχευμένα μέτρα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μέτρα που εκκρεμούν εδώ και μήνες και αναμένονται ως απάντηση στις πειρατικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here