Μετά το ολονύχτιο θρίλερ, όλα δείχνουν ότι ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την εκλογή του που θα επιβεβαίωνε την απόλυτη κυριαρχία του Τούρκου προέδρου στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Το πρωί της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει 4,16 εκατ. ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

Ωστόσο ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με νέες του δηλώσεις ζήτησε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων καθώς σημείωσε ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν δήλωσε :
«Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις». Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η σημασία της Κωνσταντινούπολης για τον Ερντογάν

Αν επιβεβαιωθεί η απώλεια της Κωνσταντινούπολης, συνιστά τεράστια πολιτική ήττα για τον Ερντογάν καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει και τις εκλογές. Γι’ αυτό όποιος χάσει το δήμο είναι και ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.

Τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στον εκλογικό χάρτη είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το 2017 μετά από το κρίσιμο δημοψήφισμα.
«Αν παραπατήσουμε στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πατάμε γερά στην Τουρκία» είχε προειδοποιήσει στελέχη του κόμματος του ο Ερντογάν, εμφανώς ανήσυχος που οι πολίτες είχαν ψηφίσει εναντίον του. Και αυτό γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη στην οποία ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, ενώ σε αυτή διατέλεσε  δήμαρχος τη δεκαετία του ’90.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού, αυξάνει τα ποσοστά του στο 44,42 % έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,07 % έναντι 26,34% το 2014.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here