«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα εγκαταλείψει κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», ξεκαθαρίζει -με σύνεντευξή του στα «Νέα» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος μόνιμης διχοτόμησης στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει το Ενεργειακό ως κίνητρο της λύσης του Κυπριακού και επισημαίνει ότι η στασιμότητα δεν λύνει το πρόβλημα.

Όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική, αυτή θα πρέπει να είναι στο καθορισμένο καθεστώς και βάση συνομιλιών, κάτι που επί του παρόντος «δεν διαφαίνεται» με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Τσαβούσογλου, που θέτει νέους όρους.

«Ασφαλώς υπάρχουν δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών και η ελληνική πλευρά και εγώ προσωπικά το δηλώσαμε επανειλημμένα και από την αρχή στον γενικό γραμματές του ΟΗΕ ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι», επισημαίνει.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών ως επιδοκιμασία της πολιτικής που ακολούθησε κατά την πρώτη του θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη του ωστόσο και το μεγάλο ποσοστό αποχής.

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει στα ίδια βήματα την πολιτική του στο Κυπριακό και την οικονομία, τα οποία θέτει ως βασικές του προτεραιότητες.

Τέλος, εμφανίζεται ανοιχτός σε συνεργασίες και στέλνει μήνυμα ενότητας, υπενθυμίζοντας ότι και στην πρώτη του θητεία συνεργάστηκε τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με το ΔΗΚΟ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here