Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, στις 8 Απριλίου 1988 σήμανε συναγερμός στην Κύπρο, όταν ένα αεροπλάνο το οποίο είχε καταληφθεί από αεροπειρατές προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι αεροπειρατές ήταν ισλαμιστές και απαιτούσαν ανεφοδιασμό. Διαφορετικά θα σκότωναν τους ομήρους.

Το Boeing KU 422 είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Μπανγκόγκ με προορισμό το Κουβέιτ, στις 5 Απριλίου Μεγάλη Τρίτη, με 97 επιβάτες, εκ των οποίων τρεις ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κουβέιτ και ένα 15μελές πλήρωμα.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, ένας από τους ένοπλους αεροπειρατές, ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι το αεροπλάνο βρισκόταν πλέον υπό τον έλεγχό τους. Μιάμιση ώρα μετά το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Περσία, στο αεροδρόμιο της Μασιάτ, όταν ο 53χρονος Ιρακινός Πιλότος ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου πως τα καύσιμά τους εξαντλούνταν.

 Το αίτημα των αεροπειρατών, ήταν η άμεση απελευθέρωση 17 εξτρεμιστών οι οποίοι είχαν φυλακισθεί στο Κουβέιτ και είχαν καταδικαστεί για τις βομβιστικές ενέργειες εναντίον των Πρεσβειών Γαλλίας και Η.Π.Α. στις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα.
Την επόμενη ημέρα προς ένδειξη καλής θελήσεως οι αεροπειρατές ελευθέρωσαν 24 γυναίκες. Ωστόσο, η Περσία ανακοίνωσε ότι το Κουβέιτ αρνείται να απελευθερώσει βομβιστές.
Τη Μεγάλη Πέμπτη άφησαν ελεύθερους άλλους 32 επιβάτες προειδοποίησαν όμως πως κινδύνευαν άμεσα οι υπόλοιποι 50, κυρίως Κουβετιανοί, τους οποίους θα αντιμετώπιζαν ως πολιτικούς κρατούμενους. Μάλιστα τόνισαν πως οι πρώτοι που θα πλήρωναν το τίμημα θα ήταν τα τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ένας από τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Η επόμενη ημέρα, βρήκε τους αεροπειρατές εξαγριωμένους. Ξεκίνησαν να ρίχνουν πυροβολισμούς και να ξυλοκοπούν επιβάτες. Τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για μία ανεξέλγκτη κατάσταση.
Για να υποχρεώσουν την Περσία να τους αφήσει να φύγουν, έριξαν χειροβομβίδες στον δίαυλο του αεροδρομίου. Τότε μόνο η κυβέρνηση απομάκρυνε τα εμπόδια και το αεροπλάνο αναχώρησε.

Το αεροπλάνο των «Μαρτύρων» στην Κύπρο

Οι αεροπειρατές άρχισαν να κινούνται δυτικά. Ωστόσο, μέχρι εκείνη τη στιγμή τα αεροδρόμια από Δαμασκό ως Βηρυττό και από Τουρκία ως Αίγυπτο είχαν κλείσει.
Το ίδιο και το αεροδρόμιο της Λάρνακας και Πάφου, όμως οι τραγικές εκκλήσεις του πιλότου άλλαξε τη γνώμη στον κυπριακό Πύργο Ελέγχου.

«Σας παρακαλώ, επιτρέψατε την προσγείωση, τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί. Θα συντριβούμε ή θα κάνουμε αναγκαστική προσγείωση».

Στις 9 και 11 λεπτά, το αεροπλάνο των αερογραμμών του Κουβέιτ στάθμευε στον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακος.
Από εκείνη τη στιγμή θα ξεκινούσε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βασιλείου μία σκληρή δοκιμασία. Ο νέος πρόεδρος είχε να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα: να μην ανεφοδιάσει το αεροπλάνο ικανοποιώντας τον Εμίρη του Κουβέιτ με την χώρα του οποίου η Κύπρος διατηρούσε άριστες σχέσεις και η οποία είχε χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης στην Κύπρο ή να ικανοποιούσε τις Ισλαμικές χώρες οι οποίες αν εξαγριώνονταν ίσως αναγνώριζαν το παράνομο»κράτος» του Ντενκτάς;

Στις διαταγές των αεροπειρατών

Οι αεροπειρατές ξεκίνησαν να επικοινωνούν ευθύς αμέσως με τον Πύργο Ελέγχου μεταβιβάζοντας τα αιτήματά τους. Στην προσπάθειά της η Κύπρος να καθυστερήσει το αίτημα για ανεφοδιασμό καυσίμων, εξυπηρετούσε οποιοδήποτε άλλο αίτημα των Ισλαμιστών. Έτσι ξεκίνησαν να τους δίδονται γεννήτριες η μία μετά την άλλη, αποστολή τροφίμων, εφημεριδών και φαρμάκων.
Ο Τάκης Τελώνης, ο οποίος βρισκόταν επικεφαλής των επικοινωνιών, καθυστερούσε όσο το δυνατό το αίτημα για ανεφοδιασμό. Το βασικό του επιχείρημα ήταν πως στο αεροδρόμιο δεν υπήρχαν αρκετά καύσιμα και ότι λόγω περιόδου διακοπών του Πάσχα θα καθυστερούσε πολύ η μεταφορά τους στο αεροδρόμιο.
Επιπλέον, ζητούσε να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι μεγάλης ηλικίας προς ένδειξη καλής θελήσεως. Οι αεροπειρατές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την συνεργασία του κυπριακού κράτους. Ωστόσο, η ευγενική τους στάση δεν κράτησε για πολλή ώρα.

«Στείλτε ένα φέρετρο και ένα ασθενοφόρο»

Γύρω στα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, οι αεροπειρατές άρχισαν να δείχνουν το αμείλικτο πρόσωπό τους. Όσο δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους για αποφυλάκιση των εξτρεμιστών συντρόφων τους και δεν γινόταν ο ανεφοδιασμός του αεροπλάνου, απειλούσαν ότι στις 11 ακριβώς θα είχαν νεκρό.
Πράγματι στις 11.30 πέταξαν από το αεροπλάνο νεκρό έναν από τους επιβάτες, ανακοινώνοντας «Στείλτε ένα ασθενοφόρο για να παραλάβει τον Κουβετιανό φίλο μας. Είναι αξιωματικός του Κουβέιτ».

Το πτώμα του Κουβετιανού ομήρου, την ώρα που το πετάνε οι αεροπειρατές από το αεροπλάνο

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για πάρα πολλές ώρες έως την Κυριακή Του Πάσχα, όπου τα πράγματα παρέμειναν ήρεμα.
Όμως οι αεροπειρατές, σκότωσαν και δεύτερο επιβάτη στέλνοντας μήνυμα στην κυπριακή κυβέρνηση πως απαιτούσαν ολική ικανοποίηση των όρων τους και όχι μερική όπως διέδιδαν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.
Τη Δευτέρα του Πάσχα οι αεροπειρατές είχαν αρχίσει να εκδηλώνουν τον εκνευρισμό τους, ιδίως μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Κουβέιτ πως δεν επρόκειτο να υποκύψουν στους εκβιασμούς. Τότε οι μουσουλμάνοι αεροπειρατές ονόμασαν το αεροπλάνο «των Μαρτύρων» ανακοινώνοντας πως θα πεθάνουν μέσα σε αυτό.
Ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα εμφανίστηκαν δύο βυτιοφόρα τα οποία μετέφεραν 100 τόνους καυσίμων. Το αεροπλάνο ανεφοδιάστηκε και ξεκίνησε για το Αλγερία.
Οι Κύπριοι χειριστές διαβίβασαν στον πιλότο το ακόλουθο μήνυμα: «Είμαστε μαζί τις τελευταίες 5 μέρες. Το προσωπικό του Πύργου Ελέγχου Λάρνακας εύχονται σε εσάς και το πλήρωμα ασφαλή προσγείωση στο Αλγέρι και προσβλέπουμε να σας έχουν και πάλι εδώ υπό καλύτερες συνθήκες. Καλή τύχη».

Ρεκόρ ομηρίας

Μετά από 15 ημέρες το μοιραίο Τζάμπο των αερογραμμών του Κουβέιτ, προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Αλγερίου. Όλα τα φώτα των φωτορεπόρτερς ήταν στραμμένα πάνω τους και ήδη επικρατούσε αναβρασμός.
Οι 31 όμηροι, ήταν έτοιμοι να κατέβουν ελεύθεροι μετά από 362 ώρες και 30 λεπτών ομηρίας.
Οι αξιώσεις των αεροπειρατών δεν είχαν ικανοποιηθεί, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους αποφάσισαν να τερματίσουν την αεροπειρατεία. Επικαλέστηκαν το όνομα του θεού και ότι με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, επιθυμούν να επουλωθούν οι πληγές μεταξύ των Μουσουλμάνων. Ανέφεραν όμως ότι πιστεύουν στο δίκαιο του αγώνα τους και ότι επιθυμούν να απελευθερωθούν οι 17 σύντροφοί τους που κρατούνται στις φυλακές του Κουβέιτ.

Με πληροφορίες από «Το Περιοδικό» 1988

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το Μακελειό στο Χίλτον. 15 αιγύπτιοι κομάντος έκαναν απόβαση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να εκδικηθούν τρομοκρατική επίθεση. Τους σκότωσε όλους η εθνική φρουρά

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here