Τελικά το ζητούμενο δεν είναι μόνο να «σου ανάβει κάποιος τη φωτιά», αλλά να το κάνει και στη σωστή ταχύτητα.
Στο άλμπουμ για την 40η επέτειο του θρυλικού συγκροτήματος «The Doors», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η στερεοφωνική έκδοση του «Light My Fire» με διορθωμένη ταχύτητα!

Lightmyfire67

Η απόκλιση στην ταχύτητα (αργή κατά περίπου 3,5%) υπέπεσε στην αντίληψη του Μπρους Μπότνικ.
O Mπρους είναι  ηχολήπτης και παραγωγός δίσκων, διάσημος από τη συνεργασία του με τους Doors και τους Love.
Με το ευαίσθητο και εκπαιδευμένο αυτί του, παρατήρησε ότι σε όλες τις τηλεοπτικές και ζωντανές εμφανίσεις των Doors, το παρουσίαζαν σε ένα κλειδί, σχεδόν κατά μισό βήμα υψηλότερα, σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία του δίσκου σε ήχο stereo.

Μπρους Μπότνικ, Πωλ Ροθτσάιλντ & Τζιμ Μόρισον
Μπρους Μπότνικ, Πολ Ροθτσάιλντ & Τζιμ Μόρισον.

 

Μέχρι την εμφάνιση των Remasters το 2006, μόνο τα αυθεντικά σινγκλς 45 στροφών είχαν ηχογραφηθεί στη σωστή ταχύτητα, τα «Light My Fire» και “Break On Through (To The Other Side)».
Η συνολική διάρκεια του «Light My Fire» από τον αυθεντικό δίσκο του 1967 είναι 7:08.  Στην επετειακή έκδοση, το τραγούδι κατέβηκε στα 6:58, αφήνοντας άθικτα όλα τα σόλο μέρη του.
Η διάρκεια και στις δύο περιπτώσεις είναι τεράστια, καθώς οι εταιρείες ήθελαν τρίλεπτα τραγούδια, για να παίζουν στις μουσικές εκπομπές του ραδιοφώνου. Οι παραγωγοί πάντως και οι ακροατές το λάτρεψαν.

Tο τραγούδι γράφτηκε το ΄66 και κυκλοφόρησε το΄67. Το έγραψε ο Κρίκερ και ο Μάνζαρεκ συνέθεσε την εισαγωγή, βασισμένη στην κλασική μουσική του Σεμπάστιαν Μπαχ. Το περιοδικό Ρόλινγκ Στόοουν ψήφισε το κομμάτι στη θέση 35, ανάμεσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.
Ακούστε το ξανά και μάλλον θα συμφωνήσετε με το ιστορικό περιοδικό.
Καλή ακρόαση.

Μαρία Μανέτα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here