ΠΗΓΗ: Το φάντασμα του Ναζισμού, Βαγγέλης Τζούκας, βιβλιοπωλείον της Εστίας

Μια από τις πιο αλλόκοτες συσχετίσεις του ναζισμού με θεωρίες συνωμοσίας  αφορά τα λεγόμενα ναζιστικά UFO (ΑΤΙΑ, αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα).
Πρόκειται για εικασίες που αφορούν υποτιθέμενα οχήματα που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί επιστήμονες του Τρίτου Ράιχ.
Άλλες φορές αφορούν μεταπολεμικές ιστορίες για τέτοια οχήματα στο πλαίσιο του μύθου της ναζιστικής επιβίωσης.
aliendisk1

Η συνωμοσιολογία

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μπάρκαν, η συνωμοσιολογική κουλτούρα που χαρακτηρίζει την Αμερική μετεξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
Μια από τις πιο τρομερές αλλαγές είναι ότι συνδέουν την «εμφάνιση» των UFO με την ακροδεξιά, ρατσιστική και σκληροπυρηνική κοσμοθεωρία, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε σημαντικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας.

nazi-ufo-flying-saucer-3
Τα UFO των Ναζί 

Μία θεωρία αφορά υποτιθέμενες πτητικές μηχανές που κατασκεύασαν Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν εντυπωσιακές εφευρέσεις αλλά δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο πεδίο του πολέμου.
Η υπόθεση εδράζεται σε πραγματικά περιστατικά που αφορούν την αγωνιώδη προσπάθεια της γερμανικής ηγεσίας να προωθήσει νέα όπλα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να κερδίζει πάλι το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των Συμμάχων.
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα του καθεστώτος είναι υπαρκτά. Μάλιστα, κάποια μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν τα τελευταία χρόνια του πολέμου.
Ίσως μάλιστα να είχαν κατασκευάσει ιπτάμενα οχήματα που μοιάζουν με αυτά που ορίζουμε ως UFO.
Η ιστορία αφορά πειράματα που έγιναν σε διάφορες φάσεις, τα οποία μάλιστα θεωρείται ότι οδήγησαν και στην κατασκευή σκαφών που δοκιμάστηκαν επιτυχώς.
Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι φαντασιώσεις επιχειρούν αναδρομικά να τονώσουν τον μύθο της τεχνολογικής υπεροχής του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά δεν είναι όλες οι ιστορίες μυθεύματα.

hqdefault
Υπονοούν ταυτόχρονα ότι η τελική ήττα του ναζισμού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείτο σε μαζική κλίμακα. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται η σημασία που έχουν τέτοιες φαντασιώσεις, αφού ακόμη και στις ημέρες μας μοιάζει να γοητεύουν ορισμένους αναγνώστες.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ανταρκτική

Η δεύτερη εκδοχή της σύνδεσης του ναζισμού με τα UFO αφορά την ακόμη πιο παράδοξη υπόθεση ότι τα αντικείμενα αυτά είναι στην πραγματικότητα γερμανικής κατασκευής και βρίσκονταν σε καλά κρυμμένες ναζιστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ανταρκτική.
Οι εμφανίσεις λοιπόν αυτών των αντικειμένων είναι μια επίδειξη ισχύος εκ μέρους  των τελευταίων εφεδρειών του Τρίτου Ράιχ, το οποίο δήθεν δεν ηττήθηκε ποτέ ολοκληρωτικά, αλλά εξακολουθεί να επιβιώνει σε μεγάλες υπόγειες βάσεις της Ανταρκτικής.
Ειδικές εγκαταστάσεις οι οποίες κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν το προσωπικό που θα συνέχιζε τη σύγκρουση με τους Συμμάχους.

Oι βάσεις των ναζιστικών UFO στην Ανταρκτική
Απεικόνιση των, υποτιθέμενων, βάσεων των ναζιστικών UFO στην Ανταρκτική

Η αναφορά στην Ανταρκτική δεν είναι τυχαία, καθώς η περιοχή αυτή συνδέθηκε με τη γερμανική εξερευνητική αποστολή του 1938-39 υπό το Άλφρεντ Ρίτσερ, αλλά και με την αποστολή υπό την ηγεσία του αμερικανού ναυάρχου Ρίτσαρντ Μπερντ το 1947.
Η μεταπολεμική αποστολή του Μπερντ, η οποία διακόπηκε απότομα, τροφοδότησε πολλά σενάρια γύρω από την αιτία της αποτυχίας της.
Κάποια σενάρια έκαναν λόγο για αναμέτρηση των αμερικανικών δυνάμεων με τις τελευταίες εφεδρείες του Τρίτου Ράιχ- τα ιπτάμενα αντικείμενα που έφεραν το έμβλημα του Μαύρου Ήλιου και τα οποία εξορμούσαν από τις υπόγειες βάσεις που είχαν κατασκευαστεί μεσούντος του πολέμου.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι εφεδρείες αυτές θεωρούνταν ενεργές και έτοιμες να ενεργοποιηθούν ξανά για να αποκαταστήσουν τη ναζιστική κυριαρχία επί ενός «διεφθαρμένου κόσμου».
nazi-antarxtic
Τα εξωφρενικά αυτά μυθεύματα βρήκαν μεγάλη απήχηση στο νεοναζιστικό underground ήδη από τη δεκαετία του 1950, αρχικά μέσω των βιβλίων του Βίλχελμ Λάντιγκ και στη συνέχεια μέσω του Ερνστ Τσούντελ. Επίσης, ο εκδοτικός οίκος Samisdat, στον Καναδά, κυκλοφόρησε έργα που αναφέρονταν στην ύπαρξη ναζιστικών UFO.
Με τις φαντασιώσεις τους για ναζιστικά UFO ορισμένοι συγγραφείς επιχειρούν να εντάξουν τη σύγχρονη παραφιλολογία περί ιπτάμενων δίσκων στην (όχι και τόσο) ανομολόγητη προσδοκία τους για μια διαφορετική εξέλιξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία θα στηριζόταν στην παρουσία ναζιστικών εφεδρειών.

Χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια αποσπάσματα από το βιβλίο του Βαγγέλη Τζούκα «Το φάντασμα του Ναζισμού», εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της Εστίας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο και συγχαρητήρια για την δουλεια σου. Στο «Τα UFO των Ναζι. Είχαν καταφέρει..» την τελεία θα μπορούσες και να την παραλήψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here