18 Απριλίου 1945, Λειψία.  Λίγο πριν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στρατιώτης που κείτεται νεκρός, είναι ο 21χρονος Ρέιμοντ Τζ. Μπόουμαν.

Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από γερμανό ελεύθερο σκοπευτή. Το περιοδικό «Life», τον χαρακτήρισε ως τον «τελευταίο νεκρό» του πολέμου.
Λίγη ώρα πριν, ο Μπόουμαν μαζί με έναν άλλο φαντάρο, γέμιζαν και πυροβολούσαν με πολυβόλο, που ήταν τοποθετημένο σε μπαλκόνι, εναντίον των Γερμανών.
Μια στιγμή αργοπορίας και ο νεαρός πολεμιστής δεν κατάφερε να αποφύγει τη μοιραία σφαίρα.

Αριστερά ο Μπόουμαν. Δίπλα του ο στρατιώτης Κλάρενς Ρίτσγουέι που κατάφερε να σωθεί και να συνεχίσει να πυροβολεί δίπλα από το πτώμα του φίλου του
Αριστερά ο Μπόουμαν, λίγα λεπτά πριν δεχτεί τη μοιραία σφαίρα. Δίπλα του ο στρατιώτης Κλάρενς Ρίτσγουεϊ που κατάφερε να σωθεί και συνέχισε να πυροβολεί δίπλα από το νεκρό συμπολεμιστή του.

Ο διάσημος πολεμικός φωτογράφος Ρόμπερτ Κάπα, σκαρφάλωσε από διπλανά μπαλκόνια και απαθανάτισε τη σκηνή.
Η εικόνα σοκάρει. Το αίμα ρέει από το κεφάλι του Μπόουμαν και σχηματίζει μια μεγάλη λίμνη αίματος. Δίπλα του είναι πεσμένοι άδειοι κάλυκες.

Η εικόνα του νεκρού 21χρονου στρατιώτη Ρέιμοντ Τζ. Μπόουμαν
Η εικόνα του νεκρού 21χρονου στρατιώτη Ρέιμοντ Τζ. Μπόουμαν

Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν στην έκδοση «Victory», του περιοδικού «Life» με λεζάντα «Η εικόνα του τελευταίου νεκρού».

frozen-soviet-s-700x891Διαβάστε ακόμα:
 Ο παγωμένος Ρώσος στρατιώτης. Η προπαγάνδα των Φινλανδών για να τρομοκρατήσουν τους Σοβιετικούς στον πόλεμο όπου τα άλογα αποδείχθηκαν χρησιμότερα από τα φορτηγά…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here