Η πύλη του Αδριανού είναι η αψίδα που κατασκεύασαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Αδριανό για τη προσφορά του στην πόλη τους. Χτίστηκε το 131 μ.Χ- 132.μ.Χ. από πεντελικό μάρμαρο και είχε τοξωτό άνοιγμα. Τα μεσαιωνικά χρόνια ήταν γνωστή και ως «πόρτα της Βασιλοπούλας» και «καμαρόπορτα».

Στη δυτική πλευρά της πύλης αναγράφεται η εξής περιγραφή: «’Αιδ’ εισ’ Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις» δηλ. «αυτή είναι η Αθήνα, η παλαιά πόλη του Θησέα» και στην ανατολική »αιδ’ εισ’ Αδριανού και ουχί Θησέως πόλις’,(αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα) χρίζοντας τον Θησέα και τον Αδριανό ιδρυτές της Αθήνα.

Η Πύλη του Αδριανού βρίσκεται στη λεωφόρο Αμαλίας απέναντι από οδό Λυσικράτους,
Αθήνα 1871, Φωτογράφος: Πέτρος Μωραΐτης [γεν. 1832 – † 1905]. Πηγή: Η Αθήνα μέσα στον χρόνο
Η πύλη ήταν το σημείο που διαχώριζε την παλαιά πόλη με τη νέα συνοικία που ίδρυσε ο Αδριανός, η οποία καταλάμβανε την περιοχή του Ζαππείου, του Εθνικού Κήπου και του Συντάγματος.
Ο Αδριανός πέρασε από κάτω από τη δοξαστική πύλη στα εγκαίνια του έργου και συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας.

Από το ίδιο σημείο μπήκαν στις 25 Απριλίου 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες και εκεί οι οπλαρχηγοί υποδέχτηκαν το 1834 οι Αθηναίοι τον Βασιλιά Όθωνα.

Αθήνα 1860-1861. Η Πύλη του Αδριανού έχει ύψος 18 μ., μήκος 13,5 μ. και πλάτος 2,3 μ., 
Φωτογράφος: Jakob August Lorent. Πηγή: Η Αθήνα μέσα στον χρόνο

Ο Αδριανός στην Αθήνα

Ο Αδριανός ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 41 ετών και συνδέθηκε με μια μεγάλη περίοδο ειρήνης.
Ήταν ο τρίτος από τους «πέντε καλούς αυτοκράτορες» της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το πρόσωπο που συνέδεσε τον ελληνικό με τον ρωμαϊκό πολιτισμό.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας εφάρμοσε φιλολαϊκά μέτρα και έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Αντί για πολεμικές εκστρατείες έκανε ταξίδια στις περιοχές της αυτοκρατορίας και δημιούργησε σημαντικά έργα στις πόλεις που επισκέφτηκε.
Στην Αθήνα ήρθε πρώτη φορά το 124 μ.Χ. και μυήθηκε στα Ελευσίνια μυστήρια.
Μάλιστα, διέταξε την κατασκευή γέφυρας στον Ελευσινιακό Κηφισό για να διευκολύνει την πορεία της Ιερής Πομπής προς το ιερό.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Έλληνες τοποθέτησαν το άγαλμά του μέσα στον Παρθενώνα και τον λάτρευαν ως Πανελλήνιο.

Ήταν φιλέλληνας και σημαντικός  ευεργέτης, ο οποίος στα χρόνια της εξουσίας του χρηματοδότησε ένα οικοδομικό πρόγραμμα για την ανάπλαση της Αθήνας.
Μεταξύ άλλων, δημιούργησε τη βιβλιοθήκη, το Πάνθεον, ένα υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που ωφέλησε τους Αθηναίους έως τις αρχές του περασμένου αιώνα και τελειοποίησε τον γιγαντιαίο ναό του Ολυμπίου Διός.
Στα εγκαίνια του ναού αφιέρωσε στο εσωτερικό του το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός και οι ελληνικές πόλεις έστησαν στον περίβολο εκατοντάδες ανδριάντες προς τιμήν του.

Ο Αδριανός είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου (130-140μ.Χ). Οι επισκέπτες μπορούν να την δουν στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης, ελεύθερα, καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του

Ο ωραιότερος ήταν ο ανδριάντας των Αθηναίων που τον απεικόνιζε  ως σύμβωμον του Διός.
Το 1933 βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού μια εξίσου εντυπωσιακή προτομή του αυτοκράτορα Ανδριανού, στην οποία απεικονιζόταν με γενειάδα φιλόσοφου και κοιτούσε προς τον ουρανό.
Ήταν στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς και έφερε έμβλημα με τον αετό του Διός, που του έδινε την ιδιότητα του «Σωτήρα των Πολιτών».

Αυτή την περίοδο το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο του Αδριανού στον θρόνο.
Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2017 το πορτραίτο του Αδριανού εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο, παραγωγής του Μουσείου, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα αθέατα σπήλαια της Ακρόπολης που πραγματοποιούνταν πανάρχαιες τελετές. Που βρίσκεται η σπηλιά που οι Πέρσες ανέβηκαν και έκαψαν τον ιερό βράχο. Την ίδια χρησιμοποίησαν Γλέζος και Σάντας για να κατεβάσουν την σβάστικα…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here