Νέες έρευνες  προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις, σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά  ευρήματα, που σχετίζονται με τον τρόπο ταφής του Τουταγχαμών.  Του Φαραώ που θάφτηκε με το πέος σε στύση!

Ενενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου, μια καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, έρχεται να εξηγήσει για ποιο λόγο ο Φαραώ, που πέθανε σε ηλικία 19 ετών, μουμιοποιήθηκε με το πέος σε γωνία 90 μοιρών.

Το πρόσωπο του Τουταγχαμών όταν ζούσε.
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του προσώπου του Τουταγχαμών, σύμφωνα με στοιχεία από τη μούμια του.

Η  Σελίμα Ικράν πιστεύει, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διαμόρφωσαν τη μούμια  με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με τον Όσιρι, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν την θρησκευτική έξαρση και τους διάφορους θρησκευτικούς επαναστάτες.

Ο πατέρας του Τουταγχαμών, ο Φαραώ Ακενατέν, είχε επιβάλει στους Αιγυπτίους μία μονοθεϊστική αίρεση. Οι προσπάθειές του απέτυχαν κι ο Τουταγχαμών αφιέρωσε τη ζωή του στην εξομάλυνση των κοινωνικών ταραχών, που είχαν προκύψει απ’ τη δράση του πατέρα του.

Τον έντυσαν σαν τον Θεό Όσιρι, υποστηρίζει η Ικράν, για να τονίσουν την θρησκευτική του ευλάβεια.

Πέρα από τη μουμιοποιημένη στύση, είχαν βάψει το σώμα του Φαραώ με μαύρο χρώμα, γιατί ο Όσιρις απεικονιζόταν με πολύ σκούρα επιδερμίδα.

Το τρίτο στοιχείο που υποστηρίζει τη θεωρία της Ικράν, είναι η απουσία του φυλακτού σε σχήμα σκαραβαίου, που κανονικά θα είχε τοποθετηθεί πάνω απ’ την καρδιά του Φαραώ.

Αυτό παραπέμπει στον μύθο, κατά τον οποίο η καρδιά του Όσιρι εκλάπη απ’ τον αδελφό του, Σεθ, και θάφτηκε ξεχωριστά απ’ το υπόλοιπο κορμί του.

Διαβάστε πιο αναλυτικά για τη ζωή του Φαραώ Τουταγχαμών, πατώντας εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here