Η συγγραφέας Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο νησί της μητέρας της, τη Σάμο.
Αργότερα, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι, όταν η Άλκη ήταν 6 ετών.
Ολοκληρώνοντας το σχολείο, ξεκίνησε τις σπουδές της.
Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.
Η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε όταν ήταν μαθήτρια και μια καθηγήτρια της ζήτησε να γράψει ένα θεατρικό για το σχολείο.
Έτσι γεννήθηκε ο περίφημος «Μπάρμπα Μητούσης», που αργότερα έφτασε σε μεγάλο θέατρο της Αθήνας.
Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου.
Η Ζέη χωρίς να το καταλάβει μπήκε στον χώρο των διανοούμενων της εποχής, αλλά δεν πρόλαβε να συνεχίσει τη συγγραφική της καριέρα γιατί την πρόλαβε ο πόλεμος.
Η συγγραφέας επηρεασμένη από τη θεία της, Διδώ Σωτηρίου, πήρε μέρος στην αντίσταση, έζησε τα τραυματικά Δεκεμβριανά και το 1949 συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εξορία στη Χίο, επειδή ως αριστερή δεν υπέγραφε δήλωση μετάνοιας.

chris alki

Η «Μηχανή του Χρόνου» συνάντησε τη συγγραφέα στο σπίτι της, όπου διηγήθηκε την πολυτάραχη ζωή της και αποκάλυψε ότι το περίφημο «Καπλάνι της βιτρίνας» προοριζόταν αρχικά για ενήλικες. Ο τίτλος του πιο διάσημου βιβλίου της ταλαιπώρησε τον εκδότη, επειδή κανείς δεν ήξερε τι ήταν το καπλάνι και δεν έτσι δεν μπορούσαν να το απεικονίσουν στο εξώφυλλο.
Δείτε το βίντεο:

Ilias-Petropoulos-Enas-Kosmos-Ypogeios_snapΔιαβάστε επίσης: Ηλίας Πετρόπουλος, ο συγγραφέας που πολέμησε το κατεστημένο και καταδικάστηκε ως πορνογράφος. Έγραψε ότι ο Ελ Γκρέκο ήταν Εβραίος, ο Σολωμός ομοφυλόφιλος και ότι ο Εμπειρίκος φωτογράφιζε αιδοία

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here