Ο καθιστός άνδρας στην φωτογραφία κοιτάζει τον φακό και περιμένει να φωτογραφηθεί. Η στάση του σώματος του όμως μαρτυρά ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα χέρια του είναι εντελώς αφημένα και το βλέμμα του αν και φαινομενικά είναι επικεντρωμένο στο φακό, δείχνει απλανές. Λογικό, αφού ο άνδρας της φωτογραφίας ήταν νεκρός!

Η «μεταθανάτια φωτογραφία» είχε μεγάλη απήχηση τον 19ο αιώνα, όπου οι νεκροί φωτογραφίζονταν με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνονται ζωντανοί.
Αυτό συνέβαινε στην ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, αφού οι συγγενείς των νεκρών θέλοντας να κρατήσουν ένα αναμνηστικό πορτραίτο των νεκρών μελών της οικογένειάς τους, κατέφευγαν σε αυτή τη μακάβρια επιλογή, για οικονομικούς λόγους. Η φωτογράφηση του νεκρού, ήταν πιο οικονομική από την φιλοτέχνηση ενός πορτραίτου από κάποιον καλλιτέχνη.

Άλλοι προτιμούσαν οι νεκροί συγγενείς τους να φαίνονται σαν να είχαν πέσει σε βαθύ ύπνο, ενώ κάποιοι άλλοι «πλαισίωναν» τον νεκρό στη φωτογραφία του

Σε κάποιες άλλες φωτογραφίες, οι συγγενείς των νεκρών έβαφαν τα μάγουλα των νεκρών για να φαίνονται ροδαλά και το αποτέλεσμα να είναι πιο πιστευτό.
Αυτή η «λύση» ήταν πολύ προσφιλής την τότε εποχή, αφού η μεσαία τάξη στην Ευρώπη σε μεγάλο ποσοστό, μαστιζόταν από τη φτώχεια.

 Διαβάστε επίσης: «Αδάμαστες ψυχές στα κρατητήρια Πύλας». Η φωτογραφική έκθεση του αγωνιστή Ρένου Λυσιώτη και οι διηγήσεις του συγκινούν και συγκλονίζουν (φωτό)…

 

 Πορτρέτα που καταγράφουν το μαράζι της εισβολής. Η αποτύπωση της προσφυγιάς και του σοκ που προκάλεσε η τουρκική κατοχή…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here