Είναι η στιγμή που ο πεντάχρονος Χάρολντ Γουιτλς από το Ιλινόις ακούει για πρώτη φορά. Γεννήθηκε κωφός, αλλά το 1974 η τεχνολογία του άλλαξε τη ζωή.

Ένα μικροσκοπικό αντικείμενο τον μετέφερε από τον κόσμο της σιωπής σε έναν κόσμο με πλούσιο, ζωντανό ήχο. Η έκφραση της έκπληξης στο πρόσωπό του είναι εμφανής και συγκινητική.
Τα μάτια του είναι γουρλωμένα, γεμάτα περιέργεια. Δεν ξέρει τι συμβαίνει, νιώθει ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, ίσως και τρόμο. Μόλις έχει ξυπνήσει μια από τις αισθήσεις του που δεν είχε γνωρίσει ποτέ.
Τη μοναδική στιγμή απαθανάτισε ο φωτογράφος Jack Bradley. Πάτησε το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής ακριβώς τη στιγμή που ο γιατρός ενεργοποίησε το ακουστικό στο αριστερό αυτί του μικρού αγοριού. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reader’s Digest τον Φεβρουάριο του 1974.

«Acousticon», το δεύτερο μοντέλο ακουστικών που λανσάρισε ο Hutchison το 1902

Από τον άνθρακα στις ψείρες

Τα πρώτα ακουστικά βαρηκοΐας εμφανίστηκαν στο εμπόριο το 1898 και ήταν με άνθρακα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Miller Reese Hutchison εφηύρε ακουστικό με μικρόφωνο άνθρακα και πομπό που λειτουργούσε με μπαταρία και ίδρυσε εταιρεία μέσω της οποίας λάνσαρε τα πρώτα ακουστικά βαρηκοΐας.
Πολλά χρόνια αργότερα, το 1952 κυκλοφόρησαν ακουστικά με υβρίδια που χρησιμοποιούσαν δύο λυχνίες κενού και ένα τρανζίστορ, ενώ το μέγεθός τους άρχισε να μικραίνει.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τα ακουστικά έγιναν ψηφιακά και σήμερα αποκαλούνται «ψείρες» που εξαφανίζονται μέσα στο αυτί, κάνοντας όσους τα χρησιμοποιούν να μη νιώθουν άβολα.

Διαβάστε:
Οι 35 μέρες που το Παρίσι έγινε… Βενετία. Οι κάτοικοι μετακινούνταν με βάρκες και αυτοσχέδιες γέφυρες από καδρόνια και καρέκλες. Φωτογραφίες …

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here