«Ιδού πως ένας μικρός μαθητής μπορεί αύριο να γίνει τρομοκράτης…η Κυβέρνηση του Λονδίνου παραπαίει κατά τρόπο αξιοθρήνητο. Τι αξία μπορεί να έχει μια στρατιωτική βάση εν μέσω εχθρικού πληθυσμού; Οι Κύπριοι απέδειξαν ότι δεν είναι επιδεκτικοί ευτελούς εξαγοράς».

Με τον τίτλο «Ντροπιασμένοι από αυτή την εικόνα», η βρετανική εφημερίδα Sunday Pictorial είχε δημοσιεύσει τη φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν ένα μικρό παιδάκι που μόλις είχε συλληφθεί από Άγγλο στρατιώτη στην Κύπρο το 1955.

To άρθρο με τη φωτογραφία, όπως αυτή αναδημοσιεύθηκε απο την εφημερίδα «Καθημερινή» στις 30 Νοεμβρίου 1955

Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική των αποικιοκρατών στην Κύπρο – είχε αρχίσει και ο αγώνας της ΕΟΚΑ – πολλοί είχαν συλληφθεί και βασανιστεί από τους Άγγλους.

Ο Άγγλος δημοσιογράφος της Sunday Pictorial, Σίτνεϊ Τζέικομπσον, στο άρθρο του σχετικά με τη σύλληψη του μικρού διαδηλωτή, είχε εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ εναντίον της αγγλικής διοίκησης στην Κύπρο, αλλά και στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

«Ιδού μια εικόνα, η οποία πρέπει να μας γεμίσει όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά με οργή και μίσος. Η φωτογραφία δείχνει ένα στρογγυλοπρόσωπο αγοράκι, που θα μπορούσε να έρχεται απο το γειτονικό σχολείο…»

Αίσχος και φρίκη

Ο Άγγλος δημοσιογράφος στο άρθρο του είχε κάνει λόγο για αίσχος, καθώς η εικόνα με τον στρατιώτη να κρατάει το παιδάκι όπως θα κρατούσε κάποιον εγκληματία, ήταν ένα αποτρόπαιο θέαμα για όλους.

«Κοιτάξτε το μίσος που εκφράζει το πρόσωπο του μαθητή. Σήμερα είναι ένας μικρός ενοχλητικός επαναστάτης που πετά πέτρες. Τι θα είναι την άλλη βδομάδα, τον άλλο μήνα, τον άλλο χρόνο; Τι θα κάνει όταν πάρει στα χέρια του μία χειροβομβίδα ή ένα «Στεν»; (αυτόματο όπλο)

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τζέικομπσον, αν και Βρετανός, δε δίστασε να ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των Κυπρίων, στρέφοντας τα πυρά του προς τους Άγγλους Συντηρητικούς και στον κυβερνήτη της Κύπρου, Σερ Τζον Χάρτινγκ.

Η στήριξη των Συντηρητικών στις βάναυσες πρακτικές και η «προσφορά»

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν ολοφάνερο πως δεν είχε καμία λογική πολιτική σχετικά το Κυπριακό Ζήτημα.

Τα βασανιστήρια απο την αποικιοκρατκή διοίκηση στο νησί ήταν γνωστά, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν παρέλειψε τότε να υπεραμυνθεί των πρακτικών αυτών.

«Οι Κύπριοι πρέπει να αφήσουν κάθε ελπίδα ότι θα ικανοποιήσουν ποτέ τους πόθους τους…»

Ο Σίτνεϊ Τζέικομπσον στο τέλος του επίμαχου άρθρου, είχε προβεί σε μία αποκάλυψη, το μέγεθος της οποίας ήταν πολύ μεγαλύτερο απ΄όσο ο Τύπος της εποχής το είχε εκλάβει.

Όταν η αξίωση των Κυπρίων για αυτοδιάθεση γιγαντώθηκε, οι Βρετανοί, με μπροστάρηδες τους Συντηρητικούς, είχαν προσφέρει ένα μυθικό ποσό για τα δεδομένα τότε, καθώς «έβλεπαν» την αντίσταση του λαού να είναι προ των πυλών.

«Ο Στρατιώτης και ο Ιεράρχης (Χάρτινγκ και Μακάριος), έφτασαν στα πρόθυρα μίας συμφωνίας, η οποία είναι ακόμα εφικτή. Αυτό βασιζόταν στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης…Αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου απέρριψε την πρόταση αυτή. Και αντί τούτης, επιχείρησε να εξαγοράσει τους Κύπριους με μία ευτελή προσφορά 38.000.000 λιρών.«

Η φωτογραφία του «τρομοκράτη» πιτσιρικά με τον στρατιώτη, αποτύπωνε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις εξευτελιστικές πρακτικές των Άγγλων αποικιοκρατών, οι οποίες , όμως, την περίοδο της παντοδυναμίας των Βρετανών ήταν συνηθισμένες και ατιμώρητες.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στη χιονισμένη Ουρουγουάη του 1930. Η Άγγλοι το σνόμπαραν, έπεσε πολύ ξύλο και οι ομάδες ταξίδευαν ατελείωτες μέρες για να φθάσουν…

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here