Αρχαιολόγοι και ιστορικοί από το Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ του Παρισιού σε συνεργασία με το «Κλαμπ των Εξερευνητών της Νέας Υόρκης (The Explorers Club NYC)» έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην περιοχή Οκιτάν της νότιας Γαλλίας, κοντά στα Πυρηναία.
΄Υστερα από έρευνες στον τάφο του Βερν, αλλά και στα γραπτά του, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε μια σημαντική ανακάλυψη

Με την χρήση drones και ραντάρ που ακτινογραφούν στο έδαφος ανακάλυψαν ένα μεταλλικό κουτί που χρονολογείται πίσω στον 19ο αιώνα και πιθανώς να ανήκει στον μεγάλο μυθιστοριογράφο και ποιητή Ιούλιο Βερν.

Τα ευρήματα

Η ταυτόχρονη μελέτη των γραπτών του Γάλλου συγγραφέα, αλλά και του σημείου όπου είχε ταφεί έφερε αποτελέσματα. Ομάδα έμπειρων αρχαιολόγων, χάρη στα έργα και κυρίως στην ανάλυση του ταφικού μνημείου του Ιούλιου Βερν, ανέσυρε ένα μεταλλικό κουτί που είχε ταφεί κοντά στην οροσειρά των Πυρηναίων στη νότια Γαλλία.
Προς το παρόν, τα ευρήματα εξετάζονται εξονυχιστικά από πεπειραμένους μελετητές σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε να αποφευχθεί τυχόν αλλοίωση των αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στο κουτί.
Τα ευρήματα όπως αναφέρει το archaeology news network βρίσκονται σε προχωρημένη οξείδωση, εξαιτίας του περάσματος των χρόνων και του γεγονότος ότι ήταν θαμμένα κάτω από το χώμα για σχεδόν δύο αιώνες.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν, βρίσκεται ένα βιβλίο  με πολλές αλχημιστικές αναφορές, ένα δερμάτινο τετράδιο με αρκετά αρχεία, ένας χάρτης της Ευρώπης, ένα σχέδιο με τις φάσεις της Σελήνης και ένα απόκομμα εφημερίδας χρονολογούμενο από το 1890 και με θέμα την ιστορία της Νελί Μπλάι της γυναίκας που επηρεάστηκε από το έργο του Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ και γύρισε τον κόσμο σε 72 ημέρες.
Τα περισσότερα από τα έγγραφα είναι γραμμένα με αναγραμματισμούς, ενώ υπάρχουν αρκετά σύμβολα και ζωγραφιές που είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν.

Η μελέτη των ευρημάτων στο εργαστήριο
Αμφιβολία για τον πραγματικό κάτοχο της «χρονοκάψουλας»

Παρόλο που τα νέα της ανακάλυψης χαροποίησαν τον επιστημονικό κόσμο, πολλοί είναι εκείνοι που δέχθηκαν με σκεπτικισμό την σημαντική είδηση.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το μεταλλικό κουτί ανήκε όντως στον Ιούλιο Βερν ή σε κάποιο πολύ κοντινό του πρόσωπο.
Οι εμπλεκόμενοι αρχαιολόγοι ωστόσο, προχώρησαν στην δεύτερη φάση της έρευνας τους και σε λίγο καιρό θα δημοσιοποιήσουν όλο το περιεχόμενο του μεταλλικού κουτιού.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που ελπίζουν να βρουν κάποιο αδημοσίευτο έργο του συγγραφέα που στιγμάτισε τον κόσμο της λογοτεχνίας με τις εξαιρετικές νουβέλες του.

Εδώ, μπορείτε να δείτε το βίντεο με το περιεχόμενο της «χρονοκάψουλας» του Ιούλιου Βερν:

«Ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας»

Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Ναντ, πόλη της Γαλλίας, στις 8 Φεβρουαρίου του 1828. Η οικογένειά του ανήκε στην αριστοκρατική τάξη και ο μικρός Βερν σπούδασε νομική, το επάγγελμα του πατέρα του.
Τελειώνοντας τις σπουδές του, δεν άσκησε ποτέ την δικηγορία και στράφηκε στην συγγραφή βιβλίων που ήταν το πραγματικό του πάθος.
Η γνωριμία του με τον Γάλλο εκδότη, και μετέπειτα στενό του φίλο, Πιερ Ζυλ – Ετζέλ ήταν καθοριστική για το συγγραφικό του έργο. Ο εκδότης ήταν αυτός που βοήθησε και καθοδήγησε τον Ιούλιο Βερν να συγγράψει τις «Περιπέτειες του πλοιάρχου Χατεράς στο Βόρειο Πόλο», μία σειρά ιστοριών επιστημονικής φαντασίας.
Στα βιβλία του ο Βερν μιλούσε για επιστημονικά κατορθώματα και τεχνολογικές προόδους,  χρόνια πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα.
Άξια απέκτησε τον τίτλο του «πατέρα της επιστημονικής φαντασίας».

Προσωπικές τραγωδίες
Και ενώ η φήμη του ως εξαιρετικός συγγραφέας ιστοριών φαντασίας είχε εκτοξευτεί, η προσωπική ζωή του Ιούλιου Βερν δεν είχε την ίδια πορεία.
Το 1876 έστειλε τον γιο του, Μισέλ, σε σωφρονιστικό κέντρο, ενώ λίγο καιρό αργότερα ο Μισέλ έμπλεξε σε μεγαλύτερους μπελάδες συνάπτοντας σχέση με ένα ανήλικο κορίτσι.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο ανιψιός του Βερν, Γκουστάβ, τον πυροβόλησε στο πόδι, αφήνοντας τον κουτσό για το υπόλοιπο της ζωής του.
Την ίδια περίοδο έφυγε από την ζωή ο καλός του φίλος, Πιερ Ζυλ-Ετζέλ και η αγαπημένη του μητέρα.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από καταρράκτη, που μείωσε αισθητά την όρασή του και από διαβήτη και πλέον δεν ήταν σε θέση να κινείται.
Αν και πέθανε το 1905, τα έργα του συνέχισαν να εκδίδονται τα επόμενα χρόνια και ο Ιούλιος Βερν κατόρθωσε να είναι ο δεύτερος περισσότερο μεταφρασμένος συγγραφέας, αφήνοντας εξαιρετικά λογοτεχνικά έργα, όπως το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης»,  «Από τη Γη στη Σελήνη»,  «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα»,  «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»,  «Η πλωτή πολιτεία» κ. ά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here