Μετά την τουρκική εισβολή, το αεροδρόμιο Λευκωσίας κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς, βρέθηκε στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου.

Η ανάγκη για ένα διεθνή αερολιμένα που θα ένωνε ξανά την Κύπρο με το εξωτερικό, ήταν αναγκαία.
Λίγο μετά τον Αύγουστο του ’74, ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Αερογραμμών έθιξε το ζήτημα στον Πρόεδρο Κληρίδη.
Ο επί σειράς ετών στενός συνεργάτης του Κληρίδη, Παντελής Σκούρος, θυμάται:

«Μετά το Πραξικόπημα, όταν ο Μακαριότατος έφυγε από την Κύπρο και ανέλαβε καθήκοντα  ο κ. Κληρίδης σαν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήμασταν στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και τηλεφώνησε ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Αερογραμμών, Σάββας, ο οποίος ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο. Την επομένη ήρθε και του είπε «Κύριε Πρόεδρε τι θα κάνουμε με το αεροδρόμιο που καταστράφηκε;» και του απάντησε «θα έρθεις αύριο να πάμε στη Λάρνακα». Ήρθε και του έδειξε ένα μικρό δίαυλο που χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έδωσε διαταγή να τον επιμηκύνουν για τη χρήση του».
Φωτογραφία από το πρώτο αεροδρόμιο της Κύπρου, το 1936

Το νέο αεροδρόμιο στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις του πρώτου «κρατικού» αερολιμένα που δημιούργησαν οι Βρετανοί τη δεκαετία του ’30.
Βρισκόταν κοντά στην Αλυκή της Λάρνακας και ήταν μία παράγκα που οι αποικιοκράτες χρησιμοποιούσαν για πτήσεις μικρών αεροσκαφών, από και προς Κάιρο και Βηρυτό.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1975, το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του με πολύ περιορισμένες και πρόχειρες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Τα κτήρια ήταν λυόμενα, με ξεχωριστές αίθουσες για αφίξεις και αναχωρήσεις, ενώ ο δίαυλος δεν είχε καν το κατάλληλο μήκος (μόλις 1300 μέτρα) για χρήση από αεριωθούμενα αεροσκάφη (jet aircraft) ούτε και τον κατάλληλο φωτισμό για την πραγματοποίηση πτήσεων κατά τις βραδινές ώρες.

Η πρώτη μέρα λειτουργίας του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε με επισημότητα, ενώ καλύφθηκε και τηλεοπτικά. Πραγματοποιήθηκε λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία των επίσημων αξιωματούχων του Κράτους ενώ η πρώτη πτήση ήταν από τη Λάρνακα στη Βηρυτό.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το Μακελειό στο Χίλτον. 15 αιγύπτιοι κομάντος έκαναν απόβαση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να εκδικηθούν τρομοκρατική επίθεση. Τους σκότωσε όλους η εθνική φρουρά  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here