Πηγή: Πειραιόραμα
Το Ναύπλιο διατηρεί άσβεστη στην μνήμη των κατοίκων και των επισκεπτών, την ιστορία του. Ένας απλός περίπατος στους δρόμους της πόλης αποτελεί περιήγηση στον χρόνο, αφού το Ναύπλιο από μόνο του λειτουργεί σαν διαδραστικό μουσείο.

Επιγραφές ενσωματωμένες στο αστικό περιβάλλον πληροφορούν διαρκώς τον περιπατητή για την ιστορία. Ποιος έζησε και ποιος πέθανε, ποιος φιλέλληνας, ποιο περιστατικό ή γεγονός και πότε συνέβη.
Οι πληροφορίες υπάρχουν παντού, μετατρέποντας την απλή περιήγηση ή έναν απογευματινό περίπατο σε ταξίδι στην ιστορία.
Αυτή είναι η αξία μια απλής επιγραφής. Η υπενθύμιση ενός γεγονότος που συνέβη κάποτε σε συγκεκριμένο τόπο, πρέπει και αξίζει να διατηρηθεί.
Τα επιγραφικά κείμενα αποτελούν και αυτά μορφή ιστορίας αφού είναι σημαντικά τεκμήρια, μαρτυρίες  που αν δεν υπήρχαν, η σκόνη της ιστορίας θα κάλυπτε τα πάντα.

naulpio5
Στίχοι του Κωστή Παλαμά αφιερωμένοι στον Νικηταρά

Η διατήρηση αυτής της μνήμης στο Ναύπλιο είναι διαρκής. Δεν έγινε μια και μόνη φορά αλλά συμπληρώνεται συνεχώς.
Το 2013  ο Δήμος Ναυπλιέων, παρενέβη στην διαδικασία αγοράς κτηρίου όπου στεγαζόταν το φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν.
Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε την εξαγορά του διατηρητέου ιστορικού κτηρίου προκειμένου να διασώσει το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας αλλά και το σημείο στο οποίο ταριχεύτηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας.

nauplio3
Στο Ναύπλιο διασώζεται το πρώτο φαρμακείο της χώρας. Εκεί ταριχεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

Η διατήρηση της μνήμης της πόλεως δεν αποτελεί μόνο αντικείμενο της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αλλά και μέριμνα των κατοίκων της πόλης που γνωρίζουν την σημασία της ιστορίας για οποιονδήποτε τομέα: πολιτικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό ή καλλιτεχνικό.
Ιδιώτες ή επαγγελματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο Ναύπλιο έχουν κατανοήσει την αξία της δημόσιας καταγραφής ή μαρτυρίας στον δημόσιο χώρο.

naulpio1
Το Γυμνάσιο Θηλέων Ναυπλίου το 1979 τοποθέτησε την μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι του ποιητή Στέφανου Δάφνη

Στο Ναύπλιο ιδρύθηκε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στην Ελλάδα. Η Σχολή Ευελπίδων (η πρώτη Σχολή) στο Ναύπλιο λειτούργησε για έξι χρόνια.

naulpio4
Η Σχολή Ευελπίδων λειτούργησε για έξι χρόνια

Το Ναύπλιο έχει τιμήσει με κάθε τρόπο τον αγωνιστή της Επανάστασης Νικηταρά ο οποίος πέθανε πάμπτωχος στον Πειραιά, αφού προηγουμένως αναγκάστηκε να γίνει επαίτης κοντά στο ναό της Ευαγγελίστριας.

nauplio2
Το μνημείο του Νικηταρά στο Ναύπλιο
Διαβάστε:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here