Μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βολιβίας Σούκρε βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Καλ Όρκο. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από ένα τείχος ασβεστόλιθου,  καλυμμένο στο σύνολό του με ίχνη δεινοσαύρων!

Τα αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν το 1994 από εργάτες της τοπικής εταιρείας τσιμέντου.
Το τείχος έχει μήκος 1.200 μέτρα, ύψος 80 μέτρα και κλίση 73 μοίρες. Πάνω του υπάρχουν περισσότερα από 5.000 πατημασιές δεινοσαύρων.
Το 1998 ομάδα επιστημόνων μελέτησε την περιοχή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής, Ελβετό παλαιοντολόγο Κρίστιαν Μέιερ, η ανακάλυψη  «σηματοδοτεί μια τεράστια συμβολή στην ανθρωπότητα και την επιστήμη. Αποκαλύπτει άγνωστα, μέχρι τώρα, δεδομένα  που τεκμηριώνουν την ποικιλομορφία  των δεινοσαύρων καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο».

bolivia1
Η περιοχή με το τείχος αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό τα τελευταία χρόνια

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ίχνη προέρχονται από περίπου 293 είδη δεινοσαύρων. Όλα τους έγιναν το δεύτερο μισό της Κρητιδικής περιόδου.
Κάποτε η περιοχή ήταν όχθη λίμνης που αποτελούσε πηγή νερού και ως εκ τούτου πόλο έλξης για να φυτοφάγα και σαρκοφάγα πλάσματα της εποχής.
Το εκπληκτικό είναι πως σχεδόν όλα τα ίχνη διατηρούνται αναλλοίωτα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μπορούν να διακρίνουν από ποιο είδος προέρχεται καθένα από αυτά.
Οι παλαιοντολόγοι  ανακάλυψαν ίχνη από Αγκυλόσαυρο, Τυρανόσαυρο και Καρνόταυρο.
Οι αρχές με αφορμή την ανακάλυψη των ευρημάτων, δημιούργησαν μουσείο με ομοιώματα δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here