Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου και από τις δημοφιλέστερες παραλίες της χώρας μας, βρίσκεται στη Μεσσηνία της Πελοποννήσου.
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι διάσημη για το ολοστρόγγυλο σχήμα της, τη χρυσαφένια της αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.
Η παραλία διατηρεί από την ομηρική εποχή το όνομά της, καθώς ο Όμηρος στα έπη του την αναφέρει ως Βουφράδα που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια».
Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά.
Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος, που μοιάζει με κοιλιά βοδιού.voidokilia_beach

Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος.
Στην συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα.
Περισσότερα από 4.500 άτομα ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς για να παρακολουθήσουν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα.

paliokastro50

Πέρα από το φυσικό κάλλος της παραλίας που εντυπωσιάζει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στα αριστερά της παραλίας, βρίσκονται τα ερείπια του Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου τον 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο.
Στον βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστωρα, στην οποία έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής εγκατάστασης από την 4η χιλιετία π.Χ..
Σύμφωνα με τη μυθολογία στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα. 

Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Η υπόγεια πόλη που ζουν 4.000 άνθρωποι από 40 χώρες. Ξεχωρίζει ο Έλληνας που «λέει» την ιστορία της πόλης. Ξενοδοχεία, γκολφ και ναοί κάτω από τη γη που γυρίστηκε το Mad Max

 

image042

Στα δεξιά της παραλίας, ακριβώς δίπλα στην αμμουδιά, υπάρχει ένα σύντομο σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα οδηγεί στην κορυφή του βόρειου λόφου της Βοϊδοκοιλιάς.
Εκεί βρίσκεται ο θολωτός τάφος, ο οποίος σύμφωνα με τον Παυσανία ανήκε στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.
Ο αρχαιολογικός χώρος που ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Σπύρο Μαρινάτο είναι περιφραγμένος, αλλά μπορείτε να δείτε τον τάφο από μακριά.
Αν περπατήσετε μάλιστα ως την άκρη του τύμβου, γύρω από την περίφραξη θα απολαύσετε τη μοναδική θέα της παραλίας από ψηλά.

untitled

Η παραλία βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000 και δεν έχει καμία οργανωμένη δραστηριότητα, κρατώντας “αυθεντική” και αναλλοίωτη την φυσική ομορφιά της.
Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να θαυμάσουν το εξωτικό τοπίο και να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά της.

 

Δείτε το βίντεο :

 

Διαβάστε επίσης στη Μτχ: Το εντυπωσιακό σπήλαιο, όπου έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως

spilia_papanikoli

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here