Ο Διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερι, υπήρξε ένας θρύλος της ιστορίας που εξουδετέρωσε τα στρατεύματα του Ρόμελ, του αγαπημένου στρατηγού του Χίτλερ στη Β. Αφρική και συνέβαλε καθοριστικά στη διάλυση της ναζιστικής Γερμανίας. Υπήρξε όμως και ένας ιδιόρρυθμος στρατάρχης για τον οποίο ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει ότι είναι «ατρόμητος στην υποχώρηση, ανίκητος στην προέλαση, ανυπόφορος στη νίκη».
Οι στρατιωτικές του νίκες τον έκαναν γνωστό παντού, αλλά έμεινε στην ιστορία και για έναν άλλο εντελώς παράδοξο λόγο. Ο Μοντγκόμερι συνέδεσε το όνομά του με τη μόδα εξαιτίας της εμμονής του να φορά ένα συγκεκριμένο παλτό με χαρακτηριστικά μεγάλα και μυτερά κουμπιά.

Mody_ duffle coats

Bernard_Law_Montgomery 3Ο Μόντυ -όπως τον αποκαλούσαν- φορούσε συνεχώς παλτά που ήταν γνωστά ως duffle coats και μέχρι τότε τα χρησιμοποιούσε το Αγγλικό Ναυτικό. Η λέξη «duffle» αναφερόταν σε ένα χοντρό κομμάτι μάλλινου υφάσματος, το οποίο είχε υποστεί επεξεργασία για να γίνει αδιάβροχο.
Είχαν μεγάλη κουκούλα και χαρακτηριστικά ξύλινα κουμπιά τα οποία κούμπωναν μέσα από θηλιές από σκοινί ή δέρμα.

Ο  ιδιόρρυθμος Μοντγκόμερυ έκανε αυτά τα παλτό διεθνώς γνωστά και τα προτιμούσε ακόμα και όταν επρόκειτο να φωτογραφηθεί.

Μετά τον πόλεμο, η αγγλική εταιρεία Gloverall συγκέντρωσε όλα τα αποθέματα του στρατού και τα προώθησε στην αγορά.

Ήταν τέτοια η επιτυχία ώστε γρήγορα εξαντλήθηκαν και αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα δικό της σχέδιο που επικράτησε μέχρι σήμερα. Είχε τις κλασικές τετράγωνες τσέπες, εσωτερική φόδρα κόκκινο καρό και σήμα κατατεθέν τα κουμπιά-χαυλιόδοντες …

Τα παλτό Μοντόγκόμερυ διαδόθηκαν ευρύτερα και μέσα από τον κινηματογράφο και τις πολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν κατά κόρον την δεκαετία του ’60 με διάσημους ηθοποιούς όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν και ο Γκέγκορυ Πεκ στα Κανόνια του Ναβαρόνε.

Ο Ντέιβιντ Νίβεν και ο Γκέγκορυ Πεκ φοούν τα Μοντόμερυ του ναυτικού συην ταινία τα Κανόνια του Ναβαρόνε που γυρίστηκαν στην Ρόδο.
Ο Ντέιβιντ Νίβεν και ο Γκέγκορυ Πεκ φορούν τα Μοντγκόμερυ του ναυτικού

Το Μοντγκόμερι αν και φορέθηκε πολύ από τους άντρες, γρήγορα πήρε θέση και στη γυναικεία γκαρνταρόμπα και σήμερα θεωρείται ένα διαχρονικό παλτό και για τα δύο φύλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here