Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο των ημερών δείχνει Ιάπωνες να βγάζουν ένα ψάρι από την κατάψυξη και να το ρίχνουν μέσα σε έναν κουβά με νερό και να ζωντανεύει.

Το βίντεο έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση, αλλά αμφισβητείται έντονα καθώς δεν έχει εξηγηθεί ο βιολογικός μηχανισμός που επιτρέπει στο ψάρι να επανέλθει στην ζωή.
Από την άλλη όσοι υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι προϊόν μοντάζ  δυσκολεύονται να το αποδείξουν, καθώς η λήψη είναι μονοπλάνο και δεν υπάρχουν σημάδια παρέμβασης.
Οι επικριτές επιμένουν ότι πρόκειται για απάτη και ότι το ψάρι δεν είχε καταψυχθεί πλήρως έτσι ώστε να μπορεί να ξαναβρεί τις λειτουργίες του.
Μάλιστα ένας βιολόγος, λέει ότι είναι δυνατή η φυσιολογική «ανάσταση» εφόσον το νευρικό σύστημα και η καρδιά δεν έχουν τελείως καταψυχθεί.

Δείτε την λήψη και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Τo ψάρι ξεπαγώνει σιγά – σιγά και όταν εμφανίζονται φυσαλίδες αρχίζει η κινητικότητα. Στο τέλος κολυμπά δίπλα στο άλλο ζωντανό ψάρι.

Η «ανάσταση» των Βραδυπόρων

Ψαράδες που αλιεύουν σε βόρειες θάλασσες και καταψύχουν τα αλιεύματα διηγούνται ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα ψάρια να δίνουν σημάδια ζωής μόλις απομακρυνθούν από τον πάγο. Ένας από αυτούς περιγράφει στη σελίδα Fishing and Boat ramp Fails που δημοσίευσε το βίντεο την εμπειρία του:«Ψάρευα στη Νέα Αγγλία με ακραίο ψύχος. Πιάσαμε κίτρινες πέρκες και τις παγώσαμε ακαριαία. Όταν πήγα σπίτι τις έβαλα στον νεροχύτη με νερό και λίγο μετά άρχισαν να κολυμπάνε».
Χρήσιμη είναι η πληροφόρηση που μας παρέχει ένας αναγνώστης ο οποίος υποστηρίζει ότι  το βίντεο όχι μόνο δεν είναι  ψεύτικο αλλά μας στέλνει άλλη μια  λήψη που δείχνει  τι κάνει ένα «υπερψυγμένο υγρό που χρησιμοποιείται για την μεταφορά ψαριών ώστε να κρατιούνται φρέσκα» .

tardigradeΙάπωνες επιστήμονες κατάφεραν πρόσφατα να επαναφέρουν στη ζωή ένα μικροσκοπικό ζώο που βρισκόταν σε κρυογενή κατάσταση για περισσότερα από 30 χρόνια. Το εντυπωσιακό ήταν πως το ζώο ήταν σε θέση να αναπαραχθεί κανονικά.

Το μικροσκοπικό ζώο δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό και ονομάζεται tardigrade. Ανήκει στα λεγόμενα Βραδυπόρα. Το είδος αυτό, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό αποκαλείται και«αρκούδα του νερού» και συναντάται σε πολλές μορφές οπουδήποτε στον κόσμο.
Από την πιο ψηλή κορυφή των Ιμαλαΐων έως τον πιο βαθύ ωκεανό και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό.
Το πιο κοινό μέρος όπου κανείς θα βρει βραδύπορα είναι πάνω στα βρύα και τις λειχήνες. Ζουν ακόμα σε αμμόλοφους και παραλίες, καθώς και στα ιζήματα της θάλασσας ή των ποταμών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here