Το 2016 φτάνει στο τέλος του και παράλληλα με την προσωπική μας ανασκόπηση, κάνουμε και μία ανασκόπηση των καλύτερων ταινιών που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη κατά τη διάρκειά του. Είδαμε από μιούζικαλ μέχρι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και από κωμωδίες μέχρι αντισυμβατικά ρομαντικές ταινίες. Παρακάτω θα δείτε τις 10 καλύτερες ταινίες για το 2016 σύμφωνα με το digg.com.

  1. Loving

Πρόκεται για την ιστορία ενός λευκού οικοδόμου, του Richard Loving, ο οποίος ερωτεύεται μία μαύρη γυναίκα, την Mildred Jeter. Όταν μένει έγκυος, αποφασίζουν να παντρευτούν, αλλά εν έτη 1958 κάτι τέτοιο αντίκειται των νόμων της Βιρτζίνια που είναι κατά των μικτών γάμων. Παίζουν: Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton.
Η Manohla Dargis έγραψε στην New York Times ότι “η ξεχωριστή αισθητική του Jeff Nichols είναι η ησυχία της ταινίας και η σιωπή της πρώτης σκηνής. Παρουσιάζει τους Lovings, τις προφορές, τις χειρονομίες, τα ήθη και τους αγώνες τους”.
Ο σκηνοθέτης Jeff Nichols βασίστηκε στο ντοκιμαντέρ της Nancy Buirsky “The loving story” του 2011, το οποίο είχε πολλά στοιχεία για την ζωή της οικογένειας Loving.

  1. H άφιξη (Arrival)

12 διαστημόπλοια φτάνουν στη γη και η Louise Banks, μία διακεκριμένη γλωσσολόγος, καλείται να καταλάβει και να ερμηνεύσει τη γλώσσα των εξωγήινων, για να μπορέσει να καταλάβει τις προθέσεις τους. Παίζουν: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker.
Ο Dan Jolin έγραψε στην Empire ότι “μιλάει για τον σημερινό κόσμο και για την σημαντικότητα της επικοινωνίας και πως πρέπει να ξεπεράσουμε τις πολιτισμικές διαφορές και παρανοήσεις, αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ανθρώπινο είδος”.
Ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve και ο σεναριογράφος Έρικ Heisserer δημιούργησαν μία πλήρως λειτουργική εξωγήινη γλώσσα για τις ανάγκες της ταινίας.

  1. Ο Αστακός (Lobster)

Σε μία φανταστική κοινωνία, όπου όποιος είναι μόνος του μεταφέρεται σε ένα ξενοδοχείο για να βρει το ταίρι του. Μέσα σε 45 μέρες πρέπει να έχουν βρει σύντροφο, διαφορετικά θα μεταμορφωθούν σε ζώα της επιλογής τους. Παίζουν: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden.
Η Esquire με τον Nick Schager, χαρακτηρίζει την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ως “μία δυστοπική κωμωδία που εξετάζει τον έρωτα, τις σχέσεις, το γάμο και την ανθρώπινη επιθυμία για επικοινωνία. Πρόκειται για μία ανεπιφύλακτη πρωτοτυπία”.
Ο Colin Farrell πήρε 18 κιλά για αυτόν το ρόλο. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε κυρίως φυσικός φωτισμός και οι ηθοποιοί δεν ήταν βαμμένοι.

  1. O.J.: Made in America

Η ταινία παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση του αθλητή που κατηγορήθηκε για δολοφονία, O.J. Simpson. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει τη δίκη του Simpson το 1995 για τις δολοφονίες της πρώην συζύγου του και του Ron Goldman.
Ο Nick Schager στην Esquire γράφει για την ταινία ότι είναι “Ένα τιτάνιο έργο με κοινωνικό-πολιτιστικό σχόλιο, το οποίο θέτει τις ιδέες της φιλοδοξίας, της φυλής, της φήμης, του εγώ και της άρνησης”.
Το O.J .: Made in America έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance τον Ιανουάριο του 2016.

  1. Manchester by the sea

Αναφέρεται στην ιστορία του Lee Chandler, ενός επιστάτης που εργάζεται στη Μασαχουσέτη, του οποίου η ρουτίνα είναι συνήθως ήσυχη.  Ένα πρωί, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον George, έναν οικογενειακή φίλο που του λέει ότι ο αδελφός του Joe είναι στο νοσοκομείο, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή. Ο Joe πεθαίνει και ο Lee καλείται να φροντίσει τον έφηβο ανιψιό του. Παίζουν: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler.
Σύμφωνα με την κριτική στην New York Daily News του Stephen Whitty, “παρά τα τραγικά θέματα με τα οποία ασχολείται η ταινία, ο σκηνοθέτης Lonergan έχει ένα αιχμηρό, σκοτεινό ιρλανδικό χιούμορ και το αίσθημα του παράλογου, τα οποία εμφανίζονται στην ταινία τις πιο απροσδόκητες στιγμές”.

  1. Toni Erdmann

Η ιστορία ενός χωρισμένου δασκάλου μουσικής, ο οποίος λατρεύει να μεταμφιέζεται σε διάφορες ψεύτικες προσωπικότητες και να κάνει φάρσες. Αποφασίζει, λοιπόν, να μεταμφιεστεί και να πάει στην κόρη του, με την οποία έχουν απομακρυνθεί με σκοπό την επανασύνδεση. Παίζουν: Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Μήτση στο Αθηνόραμα, ο Toni Erdmann της Maren Ade είναι μία “πικρή, τρυφερή, πρωτότυπη και ξεκαρδιστικά αστεία ιστορία διπλής «ενηλικίωσης», με εύστοχες ψυχαναλυτικές και κοινωνικές παρατηρήσεις. Βραβείο κριτικών στις Κάνες για την πιο απρόοπτη, συναισθηματική και κινηματογραφικά περίτεχνη ταινία της χρονιάς”.
Η Maren Ade εμπνεύστηκε τον Toni Erdmann από τον πατέρα της που του αρέσει να φοράει ψεύτικα δόντια για να κάνει πλάκα στους ανθρώπους.

  1. Jackie

Μία ταινία για τη ζωή της Jacqueline Kennedy όσο ήταν η Πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου αλλά και μετά τη δολοφονία του συζύγου της, John F. Kennedy το 1963, φτιάχνοντας το ψυχολογικό πορτραίτο της. Παίζουν: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig.
Σύμφωνα με την κριτική του Peter Travers στο Rolling Stone, η ταινία του Pablo Larraín  “είναι μία  απεικόνιση που σε καθηλώνει…δεν τη βλέπεις με το ζόρι και είναι αδύνατο να ξεχαστεί”.
Αρχικά, τη Jacqueline Kennedy θα έπαιζε η Rachel Weisz, ο ρόλος όμως τελικά δόθηκε στην  Natalie Portman. Τα γυρίσματα τις ταινίας διήρκησαν συνολικά 34 ημέρες. 23 ημέρες στο Παρίσι και 11 στην Ουάσινγκτον και την Βαλτιμόρη.

  1. Hell or High Water

Η ταινία του David Mackenzie αναφέρεται σε ένα διαζευγμένο πατέρα και τον αδερφό του που μόλις αποφυλακίστηκε. Οι δυο τους αποφασίζουν να κάνουν μία σειρά από ένοπλες ληστείες για να μπορέσουν να σώσουν το υποθηκευμένο ράντσο τους. Παίζουν: Dale Dickey, Ben Foster, Chris Pine.
Σύμφωνα με την Variety και τον Owen Gleiberman είναι μία “εξαιρετικά καλή ταινία, ένα δράμα για το έγκλημα, το φόβο, την αδερφική αγάπη στο ηλιοκαμμένο και απατηλά κοιμισμένο Δυτικό Τέξας, το οποίο φαίνεται εντελώς εξωτικό που είναι τόσο αυθεντικό”.
Ο τίτλος μπορεί να εξηγηθεί με 2 διαφορετικούς τρόπους. Ερμηνεύεται ως “κάνε ό,τι χρειάζεται να γίνει, ανεξαρτήτως περιστάσεων”, αλλά αναφέρεται και στη φράση «hell or high water clause», δηλαδή τον όρο μιας συμφωνίας, συνήθως της μίσθωσης, η οποία προβλέπει ότι οι πληρωμές πρέπει να συνεχιστούν, ανεξαρτήτως δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτός που πληρώνει.
Στην Ελλάδα θα προβληθεί στις 19 Ιανουαρίου του 2017.

  1. La la land

Μια ρομαντική ιστορία 2 ερωτευμένων νέων του Ντάμιεν Σαζέλ, που διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες, οι οποίοι προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους παρά τις δυσκολίες που συναντούν στο δρόμο τους. Η Μία, μία νέα σερβιτόρος, θέλει να γίνει μία επιτυχημένη ηθοποιός και ο Σεμπάστιαν επιδιώκει να γίνει ένας καταξιωμένος μουσικός της τζαζ. Παίζουν: Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie Dewitt, John Legend.
Σύμφωνα με την κριτική του Χρήστου Μήτση πρόκειται για μία ταινία η οποία “θυμάται τα μιούζικαλ της χρυσής εποχής και με φαντασμαγορικά μεταμοντέρνο (και βαρυφορτωμένο) τρόπο διασκευάζει άλλο ένα γλυκόπικρο success story με φόντο τον κόσμο του θεάματος. Τα βραβεία κριτικών (Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Λας Βέγκας) και κοινού (Τορόντο), οι επτά υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και τα επερχόμενα Όσκαρ επιβεβαιώνουν πως άλλη μία χολιγουντιανή μυθολογία επανεφευρέθηκε κι ενισχύθηκε απολύτως επιτυχημένα”.
Στη ταινία αυτή ο Ryan Gosling καλείται να παίξει έναν πιανίστα της τζαζ μουσικής. Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι δεν ήξερε να παίζει πιάνο. Έκανε, λοιπόν, μαθήματα πιάνου 2 ώρες την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα για να μπορέσει να μάθει τα τραγούδια απ’ έξω.

  1. Moonlight

Η ταινία δείχνει τη ζωή ενός νεαρού μαύρου άνδρα, τον Juan, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωση του. Αγωνίζεται να βρει τη θέση του στον κόσμο, ενώ μεγαλώνει σε μια δύσκολη γειτονιά του Μαϊάμι. Παίζουν: Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson.
Ο Benjamin Lee έγραψε στην The Guardian ότι “είναι μια συναρπαστική και απαραίτητη εργασία, η οποία ασχολείται με έναν πολυπόθητο και σπάνιο στην μεγάλη οθόνη διάλογο για τη φύση των gay”.
Στη σκηνή όπου ο Juan μαθαίνει στον Little να κολυμπάει, βλέπουμε τον Mahershala Ali να διδάσκει όντως στον Alex R. Hibbert κολύμπι, αφού δε ξέρει ούτε στην πραγματικότητα.

 
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας τρόμου ‘’Μην Σβήσεις το Φώς’’; Γύριζε ταινίες μικρού μήκους με 5 δολάρια στο διαμέρισμά του. Τις ανέβασε στο Youtube και κατέληξε στο Χόλιγουντ
 
 
 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here