Στάλινγκραντ, 1943. Ένας Σοβιετικός στρατιώτης κρατά ένα οπλοπολυβόλο PPSh-41 και συνοδεύει έναν έντρομο Γερμανό αιχμάλωτο πολέμου.

Ο Γερμανός δείχνει εξαντλημένος, αφάνταστα ταλαιπωρημένος και ανίκανος να σταθεί όρθιος, πόσο μάλλον να επιτεθεί στον αντίπαλό του ή να ξεφύγει.
Ήταν ένας απ’ τους ελάχιστους «τυχερούς» που κατάφεραν να επιζήσουν από την πανωλεθρία των Γερμανών στο Στάλινγκραντ.

Στις 20 Ιανουαρίου του 1943, οι Σοβιετικοί διαπέρασαν τις γερμανικές γραμμές και κατέλαβαν την τελευταία εναπομείνασα βάση των Γερμανών.
Ο εφοδιασμός των Γερμανών στρατιωτών σταμάτησε και βρέθηκαν περικυκλωμένοι απ’ τους εχθρούς.
Τα τρόφιμα είχαν αρχίσει να λιγοστεύουν από το καλοκαίρι του 1942 και τον Σεπτέμβρη, η μερίδα που αντιστοιχούσε σε κάθε στρατιώτη δεν ξεπερνούσε τις τρεις φέτες ψωμί.
Τα Χριστούγεννα του ’42, οι τρεις φέτες έγιναν μία για τους αρρώστους και δύο για όσους ήταν σε θέση να πολεμήσουν.
Τον Ιανουάριο του ’43, οι άρρωστοι δεν έτρωγαν τίποτα. Όσοι διατηρούσαν λίγες δυνάμεις, δυσκολεύονταν να βρουν έστω και μία φέτα ψωμί.

Τον Φεβρουάριο, όταν η μάχη έληξε και επίσημα, από τους 110 χιλιάδες Γερμανούς, μόλις 35 χιλιάδες είχαν επιζήσει.
Αυτοί που κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί στη Γερμανία δεν ξεπερνούσαν τις 5 χιλιάδες.

Οι εντολές του Χίτλερ

Battle_of_Stalingrad -NaziΟι Σοβιετικοί είχαν δώσει την ευκαιρία στους Γερμανούς να παραδοθούν.
Τους υπόσχονταν πως θα τους προσέφεραν ιατρική βοήθεια και θα τους επέτρεπαν να εγκατασταθούν σε όποια χώρα ήθελαν, μετά τον πόλεμο.
Ο Στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους απέρριψε όλες τις προτάσεις.
Η απόφαση δεν ήταν δική του, αλλά του Χίτλερ ο οποίος απαγόρευε ρητά στους στρατιώτες του να παραδοθούν ζωντανοί.

Ο Πάουλους έκανε συνέχεια προσπάθειες να πείσει τον Φύρερ για παράδοση, ελπίζοντας ότι θα έσωζε τους άντρες του. Ο Χίτλερ όχι μόνο δεν πείστηκε, αλλά τον προέτρεψε έμμεσα να αυτοκτονήσει για να μην συλληφθεί ζωντανός.

Ο Πάουλους τότε αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας και παραδόθηκε άνευ όρων στους Σοβιετικούς, παραβαίνοντας τις εντολές του Χίτλερ.
Μετά την ήττα των Γερμανών στο Στάλινγκραντ, ο Πάουλους κρατήθηκε από τους Σοβιετικούς και στράφηκε εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
horse-ww1-700x717Το συγκινητικό αντίο των στρατιωτών στα άλογα που θυσιάστηκαν στο πεδίο των μαχών. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 8 εκατομμύρια άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια (φωτο)…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here