Η πιο πιθανή καταγωγή της λέξης πάνθηρας είναι η σανσκριτική λέξη για το υποκίτρινο χρώμα, «pandarah», η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την τίγρη.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λέξη πάνθηρ για όλα τα θηρία ώστε να περιγράψουν τόσο πραγματικά ζώα όσο και αυτά της μυθολογίας.

Στα μεσαιωνικά οικόσημα ο πάνθηρας απεικονιζόταν σαν ένα άκακο, πολύχρωμο ζώο που είχε πολύ γλυκιά μυρωδιά. Από επιστημονική άποψη, τα τέσσερα πιο μεγαλόσωμα είδη Μεγάλης Γάτας είναι πάνθηρες. Το λιοντάρι είναι Panthera Leo, η τίγρη Panthera tigris, η λεοπάρδαλη Panthera pardus και το τζάγκουαρ Panthera Onca. Αυτά είναι τα μοναδικά είδη γάτας που βρυχώνται.

Τα ζώα που οι περισσότερος κόσμος έχει στο μυαλό του ως πάνθηρες είναι στην πραγματικότητα είτε μαύρες λεοπαρδάλεις είτε μαύρα τζάγκουαρ (στη Νότια Αμερική).
Κανένα από τα  δύο ζώα δεν είναι εντελώς μαύρο. Αν τα εξετάσουμε από πολύ κοντά θα μπορέσουμε να διακρίνουμε ανεπαίσθητες κηλίδες στο δέρμα τους.

Έχουν υποστεί γενετική μετάλλαξη με αποτέλεσμα η μαύρη χρωστική στη γούνα τους να έχει υπερισχύσει της  πορτοκαλιάς.

Οι σπάνιοι «λευκοί πάνθηρες» είναι στην πραγματικότητα λεοπαρδάλεις και τζάγκουαρ που πάσχουν από αλφισμό.
Στις ΗΠΑ όταν οι άνθρωποι λένε «πάνθηρες» εννοούν το μαύρο πούμα. Παρά τις όσες αναπόδεικτες αναφορές και  τους υποτιθέμενους αυτόπτες μάρτυρες, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα μαύρο πούμα.

ΠΗΓΗ: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας , Τζον Λόϋντ & Τζον Μιτσινσον, εκδόσεις Πατάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το πουλί που έχασε το ράμφος του ύστερα από βάναυση επίθεση εφήβων. Έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήθηκαν επιστήμονες και φιλόζωοι για να σωθεί. Ζει με προσθετικό μέλος και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here