Πόσο θα κόστιζαν μερικές τούφες από τα μαλλιά ενός ανθρώπου που δεν βρίσκεται στη ζωή; Η απάντηση μάλλον είναι αυτονόητη, αλλά εάν πρόκειται για την πολύτιμη χαίτη του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το κόστος ξεπερνάει τα 17.000 δολάρια!
Οι ξανθές τούφες του συνθέτη του 18ου αιώνα «χτυπήθηκαν» στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s του Λονδίνου προς 17.800 δολάρια αφήνοντας πίσω τα γκρίζα μαλλιά του Μπετόβεν που μόλις άγγιξαν μόλις τα 4.000.

Οι τούφες του Μότσαρτ
Οι τούφες του Μότσαρτ μέσα σε μενταγιόν

Εκτός από τα μαλλιά του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία μπορούσαν να υποβάλλουν προσφορά για μια υπογεγραμμένη επιστολή του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι με τον εκδότη του στο Λονδίνο.
Ξεχώριζε επίσης  και μια χειρόγραφη επιστολή από τον Φρόιντ στον αυστριακό συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ για τη συνάντησή του με τον νεαρό σουρεαλιστή ζωγράφο, Σαλβαντόρ Νταλί όπου σημειώνει πως δεν είχε εντυπωσιαστεί με την γνωριμία τους.

Τα δημοπρατηθεντα μαλλιά του Μπετόβεν.
Τα δημοπρατηθεντα μαλλιά του Μπετόβεν

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι ερωτικές περιπέτειες του Μότσαρτ. Ο γάμος με την αδελφή της πρώην αγαπημένης του!…

Η αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Sotheby στο Λονδίνο.
Η αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο

Από τα πιο σπάνια αποκτήματα του οίκου όμως παραμένουν τα μαλλιά των δυο μεγάλων μουσικών.
Τα μαλλιά του Μότσαρτ, δεμένα με ένα πράσινο νήμα, πουλήθηκαν μέσα σε ένα επίχρυσο μενταγιόν που περιέχει ένα μικρό σημείωμα που εξηγεί πώς κατέληξαν μέσα σε ένα κομμάτι κοσμήματος. Ο John Collet, ένας Άγγλος πολιτικός μηχανικός, έγραψε το σημείωμα.
Επίσης, περιγράφει λεπτομερώς πώς ο φίλος του, μαέστρος Karl Anschütz, του έδωσε το μενταγιόν κάπου μεταξύ 1848 και 1851.

Τα πολύτιμα ευρήματα του οίκου
Τα πολύτιμα ευρήματα του οίκου

Ο Anschütz είχε λάβει το μενταγιόν από την μητέρα του, που με τη σειρά της το είχε πάρει από την χήρα του Μότσαρτ, Maria Constanze Mozart.
Το 1890 ο Collet έδωσε στην κόρη του το πολύτιμο απόκτημα με τα μαλλιά του μεγάλου μουσικού, την ημέρα του γάμου της με τον Άγγλο συνθέτη Arthur Somervell.
Έκτοτε έμεινε ως οικογενειακό κειμήλιο της οικογένειας.

Η πρόσκληση για την κηδεία του Μπετόβεν.
Η πρόσκληση για την κηδεία του Μπετόβεν

Η ιστορία πίσω από τα μαλλιά του Μπετόβεν δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένη.
Οι γκρίζες τρίχες πουλήθηκαν μαζί με την πρόσκληση της κηδείας του, πιθανότατα κόπηκαν την ημέρα του θανάτου του, το Μάρτιο του 1827.
Το 1994 σε άλλη δημοπρασία είχαν πουληθεί ξανά μαλλιά του μουσικού προς 7.300 δολάρια σε μέλη του Κέντρου Μπετόβεν
Μια παρόμοια εκδοχή, αναφέρει και το «Beethoven Center» του San Jose State University στην Καλιφόρνια, που θέλει τα μαλλιά να έχουν κοπεί ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο νεκροκρέβατο του. Μαλλιά του μεγάλου μουσικού βρίσκονται επίσης στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και στο Beethoven-Haus στη Βόννη της Γερμανίας.

Πηγή: the Washington Post

 Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Συνέθετε υπέροχες μουσικές αν και ήταν κουφός επί 30 χρόνια. Μπετόβεν, ο πρωτοπόρος αντισυμβατικός συνθέτης με τις εκρήξεις θυμού. Ήταν αντικοινωνικός και μετακόμισε σε 40 σπίτια…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here