ΠΗΓΗ: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Του τέλος του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας, Περσέα, ήταν τόσο  φρικτό που ο ιστορικός Διόδωρος γράφει πως ξεπερνάει κάθε φαντασία.
Στην αρχή, οι Ρωμαίοι τον φυλάκισαν σε υπόγειο κάτεργο στην Άλβα Φουκέντια. Εκεί ήταν φυλακισμένος μαζί με τα παιδιά του και πολλούς ακόμα καταδικασμένους σε θάνατο. Η βρώμα από τα περιττώματα και τα  σαπισμένα φαγητά ήταν τόσο ανυπόφορη, που κανένας δεν μπορούσε να σταθεί κοντά στο κελί.
Παρόλο που τους έριξαν ένα σπαθί και ένα σχοινί, ο βασιλιάς αρνιόταν να δώσει τέλος στη ζωή του.
Τελικά, η Σύγκλητος αποφάσισε να τον απελευθερώσει και να τον έχει απλώς υπό ισχυρή φρούρηση. Αφού πέρασε δύο χρόνια ασφαλής, ο Περσέας νόμισε ότι η τύχη είχε γυρίσει με το μέρος του και άρχισε να χλευάζει τους φρουρούς του. Εκείνοι τον τιμώρησαν κρατώντας τον ξύπνιο μέχρι που πέθανε από έλλειψη ύπνου. Αυτό συνέβη το 165 με 162 π.Χ.
Από άλλου είδους αϋπνία, υπέφερε και ο φίλος του αυτοκράτορα Αυγούστου, Γαίος Μαικήνας, το αρχέτυπο όλων των μαικήνων. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μαικήνας δεν κοιμήθηκε καθόλου επειδή έπασχε από χρόνιο πυρετό.

Η εκτέλεση του αρχιτέκτονα
Το 130 μ.Χ. ο  Αδριανός εκτέλεσε τον αρχιτέκτονα Απολλόδωρο. Ήταν η εκδίκηση  του για προσβολή που  είχε δεχτεί χρόνια πριν. Κάποτε, πριν γίνει αυτοκράτορας, έψαχνε να βρει τον αρχιτέκτονα.
Τη στιγμή που τον εντόπισε εκείνος έδειχνε κάποια έργα του στον αυτοκράτορα Τραϊανό. Ο νεαρός Αδριανός μπήκε στην κουβέντα αλλά ο αρχιτέκτονας τον διέκοψε  αμέσως. Του είπε να εξαφανιστεί και να μην μπερδεύεται σε πράγματα που δεν έχει ιδέα. Ο Αδριανός δεν του το συγχώρεσε ποτέ.

ΠΗΓΗ: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο παχύς άνθρωπος στην αρχαιότητα κάλεσε γιατρούς που έβαζαν βελόνες στο λίπος. Ο πιο ψηλός πλησίαζε τα τρία μέτρα και ο πιο κοντός τα 60 εκατοστά. Περίεργα ρεκόρ της αρχαιότητας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here