Γνωστό ως το «πλωτό δάσος», είναι από τα πιο όμορφα εγκαταλελειμμένα πλοία του κόσμου. Βρίσκεται στο Homebush Bay, κόλπο στη νότια όχθη ποταμού, στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ. Τον 20ο αιώνα το Homebush Bay φιλοξένησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αργότερα έγινε «νεκροταφείο» παλιών πλοίων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πλέον πολυφωτογραφημένο είναι το SS Ayrfield που το αποκαλούν το «πλοίο με τα δέντρα». Ναυπηγήθηκε το 1911 στη Βρετανία, ζύγιζε 1,140 τόνους και είχε μήκος 70 μέτρα.


Μετά τη ναυπήγηση του έπλευσε προς την Αυστραλία και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετέφερε προμήθειες στα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού. Αργότερα, πουλήθηκε σε εφοπλιστική εταιρεία.


Επί είκοσι χρόνια εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Νιούκαστλ και Αυστραλίας. Το 1972, έπειτα από  62 χρόνια στις θάλασσες, αποσύρθηκε στο Homebush Bay, όπου βρίσκονταν και άλλα κουφάρια πλοίων, τα οποία προστατεύονται από ειδικό νόμο για ναυάγια, που έχει θεσπιστεί στην Αυστραλία για όσα πλοία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών.
Mε το πέρασμα του χρόνου, το πλοίο μπορεί να σκούριασε αλλά παράλληλα «ζωντάνεψε», καθώς καλύφτηκε από πυκνή βλάστηση.

Τη δεκαετία του ’80 οι Αυστραλοί αποφάσισαν να αναζωογονήσουν τον κόλπο,  ο οποίος λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας είχε μεγάλη μόλυνση.
Τα έργα εναντικοποιήθηκαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, όταν αποφασίστηκε το Ολυμπιακό Πάρκο να δημιουργηθεί στον κόλπο.
Σήμερα, αποτελεί  δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης, το οποίο μοιάζει με μικρό νησάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιανού είναι το κουφάρι του πλοίου στο ναυάγιο της Ζακύνθου; Εμφανίστηκε η οικογένεια του πλοιοκτήτη και το διεκδικεί από τον Δήμο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here