Μέχρι το 1979 οι Ιρανές ντύνονταν όπως οι γυναίκες της Δύσης. Με πολύχρωμα ρούχα και αξεσουάρ, φορούσαν κοσμήματα, χρησιμοποιούσαν μέικ απ κι έβαφαν τα μαλλιά τους. Το μίνι και το ντεκολτέ κυριαρχούσαν στη μόδα και οι Ιρανές την ακολουθούσαν πιστά.

Μετά την ιρανική επανάσταση και την εγκαθίδρυση της ισλαμικής δημοκρατίας η κατάσταση άλλαξε άρδην.
Η κυβέρνηση απαίτησε από τις γυναίκες να φορούν φαρδιά ρούχα ώστε να καλύπτουν όλο το σώμα και τα άκρα τους καθώς και μαντίλα που να καλύπτει τα μαλλιά και τον λαιμό.

iranb
Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 το ντύσιμο των γυναικών στο Ιράν ακολουθούσε τις επιταγές της δυτικής μόδας

Σύμφωνα με τους ιστορικούς στο Ιράν που έχουν μελετήσει την περίοδο της δυναστείας των Καχάρ «οι γυναίκες είχαν πλούσια μαλλιά και δεν τα έκοβαν ποτέ. Σχεδόν πάντα ήταν βαμμένα κόκκινα ή μαύρα. Φάρδαιναν τα φρύδια τους ζωγραφίζοντάς τα ώστε να φαίνονται σαν να είναι ενωμένα. Και μπορούσαν ελεύθερα να βάφουν τα πρόσωπά τους».
Άλλωστε η Σοράγια, η θλιμμένη πριγκίπισσα που τη χώρισε ο Σάχης γιατί δεν του χάρισε διάδοχο, έκανε μια αρκετά τολμηρή ζωή, χωρίς να δημιουργείται σκάνδαλο.

iranc
Πριν την ιρανική επανάσταση οι γυναίκες μπορούσαν να επιλέξουν αν θα φορέσουν μίνι φούστα ή παντελόνι

Αν και ο ενδυματολογικός κώδικας παραμένει συντηρητικός σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την δεκαετία του ΄80, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες βρήκαν τρόπο ώστε να είναι κομψές.
Ντύνονται τηρώντας τις απαγορεύσεις αλλά ταυτόχρονα ακολουθώντας τη μόδα.
Χρησιμοποιούν αξεσουάρ και μακιγιάζ ενώ οι μαντίλες δεν έχουν το αυστηρό μαύρο χρώμα αλλά είναι πολύχρωμες και ανάλαφρες.

iran13
Στο σύγχρονο Ιράν οι γυναίκες φροντίζουν να τονίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους

Στις αγροτικές περιοχές ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να φορούν τη μακριά μαύρη μαντίλα.
Δεν λείπουν βέβαια και εκείνες που αντιτίθενται στους περιορισμούς. Τα τελευταία χρόνια αρκετές γυναίκες συνελήφθησαν όταν έβγαλαν τη μαντίλα από το κεφάλι τους και ανέβασαν φωτογραφίες στα social media εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους και διεκδικώντας την ελευθερία στις επιλογές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here