“Σήμερον είναι συμφερότερον να είναι κανείς προαγωγός παρά βουλευτής”, τόνισε ο Βρετανός συντηρητικό βουλευτής Χένρι Κέρμπι, στις 25 Απρίλιο του 1963.
Και συνέχισε: “Τουλάχιστον οι προαγωγοί απαλάσσονται από τη φορολογία”.

Αναφερόταν ασφαλώς σε προαγωγούς «κολ γκερλς», οι οποίοι ήταν η μοναδική κατηγορία “εργαζόμενων” που δεν φορολογούνταν στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με την είδηση, που δημοσιεύτηκε και στο πρωτοσέλιδο της ελληνικής εφημερίδας “Ελευθερία” το 1963, ο Κέρμπι μίλησε στη βρετανική βουλή, ζητώντας να φορολογηθούν οι προαγωγοί.
Οι υπόλοιποι βουλευτές γέλασαν, αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν σοβαρά την πρότασή του και άρχισαν να την εξετάζουν.
Συνάδελφος του Κέρμπι δήλωσε λίγο αργότερα, ότι το επάγγελμα του προαγωγού μπορεί να μην αναγνωρίζεται επισήμως, αλλά έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Τα έσοδα από την φορολόγησή του θα ήταν μία σημαντική βοήθεια για την οικονομία της χώρας.

Σκάνδαλο Προφιούμο

Ο Στίβεν Γουόρντ με τα "κορίτσια" του
Ο Στίβεν Γουόρντ. Δίπλα του η Κριστίν Κίλερ

Η πρόταση του Βρετανού βουλευτή δεν ήρθε από το πουθενά.
Την ίδια χρονιά αποκαλύφθηκε στη Βρετανία το μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο Προφιούμο.
Ο πολιτικός Τζον Προφιούμο μοιραζόταν την ερωμένη του με τον Σοβιετικό στρατιωτικό, Γιεβγκένι Ιβανόφ.
Ο Προφιούμο κατηγορήθηκε ότι, ίσως άθελά του, είχε δώσει απόρρητες πληροφορίες στη Σοβιετική Ένωση μέσω της ερωμένης του, Κριστίν Κίλερ.

Ο πολιτικός γνώρισε την κοπέλα μέσω του γιατρού Στίβεν Γουόρντ, ο οποίος εκτελούσε χρέη ανεπίσημου προαγωγού.
Μόλις ένα μήνα πριν, ο Κέρμπι ζητήσει τη φορολόγηση των προαγωγών, ο Γουόρντ συνελήφθη για πλουτισμό από ανήθικες πράξεις.
Καταδικάστηκε και αυτοκτόνησε, τρεις μέρες αργότερα.
Το 2001, στο βιβλίο που έγραψε η ερωμένη του πολιτικού, Κριστίν Κέλερ, δήλωσε ότι η ίδια και ο Γουόρντ ήταν σοβιετικοί πράκτορες και στόχος τους ήταν απόρρητα έγγραφα που είχε ο Προφιούμο στον χαρτοφύλακά του.

Διβάστε ακόμη: Σεξ, ψέματα και κατασκοπεία. Υπόθεση Προφιούμο, το ροζ πολιτικό σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση στη Βρετανία…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here