Στις 11 Μαϊου 1912, μία μαθητική εκδρομή στον Άγιο Ιλαρίωνα της Κερύνειας, ήταν η αρχή του κακού για τις πρώτες σοβαρές διακοινοτικές ταραχές στο νησί. Οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, επισκέφθηκαν το Κάστρο του Πενταδακτύλου. Εκεί τους επιτέθηκαν Τούρκοι μετατρέποντας την εκδρομή σε σύγκρουση η οποία απλώθηκε σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ένταση μεταδόθηκε σε Αγία Άννα, Καλαβασό, Τόχνη, Λεύκα, Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας και αλλού. Αποκορύφωμα όμως της έντασης, ήταν η 14η Μαϊου, όταν η γιορτή του Κατακλυσμού στη Λεμεσό βάφτηκε με αίμα.

Μαχαιρώματα στο καφενείο

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν σε ένα καφενείο στη Τζιαμούδα της Λεμεσού δύο Τούρκοι μαχαίρωσαν δύο Έλληνες θαμώνες. Δεν άργησαν οι υπόλοιποι Έλληνες να ξεσηκωθούν και ο «συναγερμός» ξεσήκωσε εκατοντάδες Λεμεσιανούς. Οι συγκρούσεις μέτρησαν έξι νεκρούς, τέσσερις Έλληνες και δύο Τούρκους ενώ δεκάδες πρόσωπα συνελήφθησαν.
Τα πρωτοφανή επεισόδια, εν μέσω Αγγλοκρατίας, ανησύχησαν τους Βρετανούς.
Η πρώτη τους αντίδραση ήταν η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η μετάκληση Βρετανών στρατιωτών από την Αίγυπτο.

Νεκρός ο βαφτιστικός του Βασίλη Μιχαηλίδη

Η κηδεία των νεκρών ήταν συγκλονιστική και τους αποχαιρέτησαν συγκινημένοι χιλιάδες Κύπριοι.Το πένθος ήταν παλλαϊκό. Ένα από τα θύματα της σύρραξης ήταν κι ο γνωστός αθλητής του ΓΣΟ, Κώστας Γεωργίου. Ο διακεκριμένος αθλητής, πήρε μέρος στις συμπλοκές όταν ένας Τούρκος τον κάρφωσε στο πόδι με μαχαίρι. Η αιμορραγία ήταν ακατάπαυστη και η μεταφορά του Γιώργου στο Νοσοκομείο εσπευσμένη. Ο γιατρός ανακοίνωσε στον πατέρα του, πως είχε μολυνθεί και έπρεπε να κόψουν το πόδι του άμεσα. Όμως ο πατέρας σήκωσε το κεφάλι και απάντησε: «Αν πρόκειται να δω τον Κώστα με κομμένο πόδι αφήστε τον τζι αν ζήσει, έζησε…. Ας γίνει τι θέλει ο Θεός, δεν θέλω τον γιο μου με ένα πόδι».

Ο Κώστας Γεωργίου, αθλητής του ΓΣΟ (αριστερά) και ο ποιητής και νονός του αθλητή Βασίλης Μιχαηλίδης (δεξιά)

Ο Κώστας, πέθανε από τη μόλυνση και στην κηδεία του, ο αγαπημένος του νονός και ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, διάβασε ένα συγκινητικό ποίημα.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το αιματηρό επεισόδιο με τους δύο νεκρούς τουρκοκύπριους στην οδό Ερμού, που οδήγησε στην χάραξη της «Πράσινης Γραμμής». Η ένοπλη δράση της Τ.Μ.Τ και τα αιματηρά γεγονότα του 1963 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here