Οι Αλκυονίδες ημέρες οφείλουν το όνομά τους στην ελληνική μυθολογία.
Η Αλκυόνη ήταν κόρη της Ενάρετης και του Αιόλου,  που είχε ορίσει ο Δίας να κρατά τους ανέμους στον ασκό του.
Επρόκειτο για πανέμορφη κοπέλα, που παντρεύτηκε τον νεαρό Κύηκα και ζούσε δίπλα στη θάλασσα.
Ήταν τόσο ευτυχισμένοι που πίστευαν ότι δεν ήταν θνητοί αλλά θεοί του Ολύμπου.
Μάλιστα αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον με τα ονόματα του Δία και της Ήρας και ζητούσαν και  από τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής να τους αποκαλούν έτσι. Όταν το έμαθε ο Δίας εξαγριώθηκε και αποφάσισε να τους εκδικηθεί.

Η εκδίκηση του Δία
Μια μέρα ο Κύηκας πήγε με τη βάρκα του για ψάρεμα. Η Αλκυόνη είχε κακό προαίσθημα και τον παρακάλεσε να μείνει σπίτι, αλλά εκείνος δεν την άκουσε.
Ο Δίας προκάλεσε τρικυμία και έριξε κεραυνό στη βάρκα του.
Ο νεαρός βούτηξε στη θάλασσα και άρχισε να κολυμπά αλλά δεν κατάφερε να σωθεί από τα μανιασμένα κύματα.
Όταν η Αλκυόνη είδε τα ξύλα του καραβιού να επιπλέουν άρχισε να θρηνεί τον χαμό του αγαπημένου της.
Ο Δίας τους λυπήθηκε και αποφάσισε να τους μεταμορφώσει σε θαλασσοπούλια.
Ο Κύηκας μεταμορφώθηκε σε θαλασσοπούλι και η Αλκυόνη σε ένα πανέμορφο μικρό πουλί με γαλάζια φτερά που πήρε το όνομά της.

Η αλκυόνη φθάνει τα 18 εκατοστά σε μήκος, έχει κοντά και λεπτά πόδια

Το πουλί συνέχισε να ζει στην ακροθαλασσιά αλλά δεν μπορούσε να αναπαραχθεί καθώς γεννούσε τα αυγά του τον χειμώνα και τα κύματα της θάλασσας παρέσερναν τη φωλιά του.
Ο Δίας τη λυπήθηκε και αποφάσισε να αλλάξει τα καιρικά φαινόμενα για χάρη της. Όρισε μερικές μέρες του χρόνου η θερμοκρασία να ανεβαίνει, να σταματούν οι βροχές και οι άνεμοι, ώστε να μπορεί να γεννήσει τα αυγά της.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν τις ηλιόλουστες μέρες «Αλκυονίδες» και μέχρι σήμερα το μικρό πουλί που κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζει στην Ελλάδα, καταφέρνει να γεννά τα αυγά του καταμεσής του χειμώνα, χάρη στην παρέμβαση του αρχηγού του Ολύμπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καλλιτέχνης που χρειάστηκε 22 χρόνια για να ζωγραφίσει τον Οδυσσέα και τον Κύκλωπα Πολύφημο. Έφτασε σε σημείο να δεθεί σε κατάρτι για να ζωγραφίσει έναν πίνακα. Η ελληνική μυθολογία εμπνέει την παγκόσμια τέχνη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here