Τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Reuter, o Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.

Ο Κλαούντιο Ντεσκάλζι απέκλεισε το ενδεχόμενο η ποσότητα να είναι μικρότερη, προσθέτοντας πως αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για να εξακριβωθούν τα ακριβή στοιχεία.

O κ. Ντεσκάλζι χαρακτήρισε τη γεώτρηση στο «Καλυψώ» ως μία καλή ανακάλυψη, η οποία αξίζει περαιτέρω γεωτρήσεων.

Λευκωσία: Αναμένεται τοποθέτηση του ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ενδεχομένως να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση του ΟΗΕ σε σχέση με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά,  ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107.6» ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι η πραγματοποίηση της γεώτρησης και όχι απλά οι διεθνείς ανακοινώσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έδαφος σε διπλωματικό πεδίο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα. «Όσο περνάνε οι μέρες», τόνισε, «τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά συγχρόνως και πιο έντονες οι ενέργειες στο διπλωματικό παρασκήνιο».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την επικέντρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον στόχο πώς μπορεί να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος της ΕΝΙ και να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπήρξαν παρασκηνιακές επαφές και με χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφεύγοντας να επιβεβαιώσεις αν αυτές αφορούσαν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Υπουργός εξωτερικών

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να μετακινηθεί, στο υπουργεί εξωτερικών διαδεχόμενος τον Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος αποχωρεί από την ενεργό πολιτική.

Την μετακίνηση του κ. Χριστοδουλίδη επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό TVone ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης, λέγοντας πως του το αποκάλυψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Ιωάννης Κασουλίδης στη συνέντευξη του ανέφερε πως τώρα που αποχωρεί από την ενεργό πολιτική θα αναλώσει πολύ χρόνο σε ταξίδια στην Ελλάδα για να την «ανακαλύψει» κάτι που δεν μπορούσε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια που ήταν υπουργός εξωτερικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής και ευρωβουλευτής

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here