«Θα σεβαστούμε την απόφαση και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.  Eγώ όμως δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ερωτηθείς τι κάνει εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι».

«Δεν βρέθηκα σε αυτή τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρχε η επιλογή του ελληνικού λαού να βρεθώ. Όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών. Θα σεβαστώ την επιλογή και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Εντούτοις δεν θα είμαι στην πολιτική μου πορεία παντός καιρού», σημείωσε, «εμείς τις πορείες κάποιων που ξεκίνησαν σοσιαλιστές, μετά έγιναν εκσυχρονιστές, μετά νεοφιλελεύθεροι, μετά μνημονιακοί…»

«Άρα θα παραιτηθείτε και μετά τι θα γίνει…;» ρωτήθηκε εκ νέου.
«Σας λέω ότι εγώ δεν είμαι παντός καιρού. Θα γίνει απολύτως αποδεκτή η ετυμηγορία του λαού, όποια και αν είναι αυτή.Μην μου βάζετε λέξεις που δεν είπα. Είπα ότι θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ είμαι ανοιχτός. Είμαι από τους πολιτικούς που δεν φοβάμαι ούτε τον διάλογο ούτε την αντιπαράθεση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί debate πριν από το δημοψήφισμα.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: 

Το τελεσίγραφο των 48 ωρών«Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, παραπέμποντας στο κείμενο της πρότασης των θεσμών.

«Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας ‘έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις’, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: ‘αυτό μας ζητάνε’, πρόσθεσε. Σημείωσε ότι «βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό».

Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις Βρυξέλλες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με την Μέρκελ – Ολάντ, τους είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι δεν κατανοεί γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα , ενώ είχαν κλείσει στο δημοσιονομικό. Η απάντηση που έλαβε, όπως είπε, ήταν ότι «αυτά τα κάνουν οι θεσμοί, όχι εμείς». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τούς είπε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση, ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και για όποια απάντηση, θα τους ενημερώσει.

Ανέφερε ότι διέκοψε τη συνεδρίαση και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι καταλήγει στο να θέσει η κυβέρνηση το ερώτημα στον ελληνικό λαό και όποια απάντηση δώσει ο λαός, θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρνητική, ότι ζήτησε παράταση, μίλησε για την ανάγκη της δημοκρατίας,και πως δεν του απάντησε κανείς εκείνο το βράδυ ότι δεν υπάρχει παράταση ή ότι δεν θα δοθεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν και πως, αντίθετα, εκείνο που αιφνιδίασε τον ίδιο ήταν ότι την άλλη μέρα στο eurogroup δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. «Το θεωρούσα αυτονόητο».

Για τις δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, παρατήρησε ότι «είναι γραμμή εκφοβισμού η γραμμή τους. Είναι αμήχανοι, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με πιο ισχυρά όπλα από την πλευρά μας. Θέλουμε μια βιώσιμη λύση, θέλανε με διολίσθηση νέο μνημόνιο. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με περισσότερη δικαιοσύνη, για να φύγουμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας», σημείωσε.

«Διεκδικήσαμε προσαρμογή που αντέχουμε. Αν αυτό δεν μάς το δίνουν, η επιλογή είναι να απευθυνθούμε στο λαό και τον καλούμε να απορρίψει  με όλη τη δύναμη της ψυχής του την πρόταση, ζητώντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το κείμενο Γιούνκερ, επέμεινε ότι δεν υπήρξε άλλο κείμενο, αλλά παρέθεσαν την επόμενη που η κυβέρνηση στη Βουλή το ίδιο κείμενο με αλλαγές στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. «Εδώ δεν είναι παιχνίδι, εδώ μιλάμε για την ουσία ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας».

Ο κ. Τσίπρας στράφηκε κατά του προέδρου της Επιτροπής, λέγοντας ότι «οι προτάσεις της Κομισιόν ήταν προτάσεις ΔΝΤ», παρ’ ότι είπε ότι μπορεί να είχε τις καλύτερες προθέσεις. «Οι θεσμοί πήγαν στην καγκελαρία να ενημερώσουν για τις προτάσεις», είπε.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here