Κι όμως, παρά την τεράστια διαφορά ιδεολογίας, ο Φιντέλ Κάστρο φαίνεται να εμπνεύστηκε από τον Γεώργιο Γρίβα για την επανάσταση στην Κούβα!

Όπως γράφει ο Γιάννης Ιωάννου στον «Πολίτη», σε τηλεγράφημά του (1959) προς τον Γεώργιο Γρίβα ο Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε όχι μόνο τον θαυμασμό του για τον αγώνα των Κυπρίων μαχητών της ΕΟΚΑ, αλλά ανέδειξε και ότι το παράδειγμα της ΕΟΚΑ στάθηκε πηγή έμπνευσης γι΄ αυτόν.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «Πολίτη», ο Κάστρο έγραψε στον Γρίβα μεταξύ άλλων: «Στρατηγέ ο Αγώνας σου με συναρπάζει».

«Όταν ο Γρίβας απεβίωσε το 1974», γράφει ο Γιάννης Ιωάννου, «ο Φιντέλ Κάστρο απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στη σύζυγό του αναφέροντας πως «εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».
Φυσικά η είδηση είναι εντυπωσιακή καθώς ο Γρίβας ήταν σφοδρός αντικομμουνιστής και με την οργάνωση Χ, της οποίας ηγείτο, είχε πολεμήσει τους κομμουνιστές στα Δεκεμβριανά, σε μάχες που κατέληξαν με νεκρούς και τραυματίες.
Αυτό όμως που είχαν κοινό ο Κάστρο με τον Γρίβα, ήταν ο αγώνας για την ελευθερία και προφανώς ο Κάστρο στήριζε τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και ειδικά των Άγγλων, που ήταν οι πιο πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έγραψε μια ανοησία ένας δημοσιογράφος σε μια εφημερίδα και το πιστέψατε κι εσείς και το διαδίδετε;

  2. http://tinypic.com/view.php?pic=2hn9v2g&s=9 (πέραν της Ελευθερίας υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στο Έθνος, στην Αίγυπτο -παροικιακή εφημερίδα της Αλεξάνδρειας και στην Ακρόπολη) ο Γρίβας στην αυτοέκδοση (1962) του βιβλίου του για τον ανταρτοπόλεμο το αναφέρει επίσης. Σε συνέδριο για τα 50 χρόνια της ΕΟΚΑ σε ομιλία του Βάσου Λυσσαρίδη αναφέρεται ότι η ΕΟΚΑ ενέπνευσε το FLN και τον Κάστρο. Και ο Robert Taber αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στον αγώνα της ΕΟΚΑ παρομοιάζοντας την δράση του Γρίβα με αυτή των τεροριστών/αναρχιστών (κυρίως ως προς την πολιτική χρήση της τρομοκρατίας). Το δημοσίευμα δεν εξισώνει τους δύο (γτ γράφτηκαν πολλά κακόγουστα και εκ του πονηρού). Απλά παραθέτει το γεγονός ασχέτως αν ξενίζει -όποιους ξενίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here