Τρία ελληνικά F16 που ήρθαν στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο της άσκησης ΤΑΜΣ Ατσάλινο Βέλος, πέταξαν κάτω από τη μύτη των Τούρκων. Ήταν η πρώτη άσκηση που έκαναν στο νησί τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Τα τρία αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη Σούδα και, πετώντας μόλις στα 500 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας για να μην γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ, έφτασαν στην Κύπρο.
Αυτό όμως που εξόργισε πιο πολύ τους Τούρκους ήταν ότι τα ελληνικά μαχητικά πέρασαν χαμηλά, ανάμεσα από τα πολυδιαφημισμένα γεωτρύπανα της Άγκυρας και τις φρεγάτες που τα συνοδεύουν. Το ΦΑΤΙΧ, δυτικά της Κύπρου και το ΓΙΑΒΟΥΖ, στο οικόπεδο 7. Μόνο τότε οι Τούρκοι κατάλαβαν τι συνέβαινε και φυσικά πανικοβλήθηκαν.

Στην άσκηση ρίχθηκαν, επίσης, ρουκέτες από Mi35, χρησιμοποιήθηκαν αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα και πολυβόλα.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια που ελληνικά μαχητικά φτάνουν στην Κύπρο για άσκηση και όχι για παρέλαση. Και η απάντηση της Τουρκίας ήταν ηχηρή.

Οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν και έκαναν 183 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σημειώθηκαν 16 αερομαχίες, αλλά και 9 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Στέλνοντας τα γεωτρύπανά μας στην περιοχή, αλλάξαμε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατ. Μεσόγειο. Με αυτές τις κινήσεις, γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Αυτή ήταν η νέα εμπρηστική δήλωση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here