πηγή News247
Οι πιστοί υποστηρικτές της αποποινικοποιήσης βγήκαν στο δρόμο, για να διαμαρτυρηθούν, αλλά και να γιορτάσουν.
Το Αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ διοργανώθηκε το Σάββατο στο Σύνταγμα και συντάσσεται με τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις της ημέρας δράσης Global Marijuana March.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, πρόκειται για μια «συγκέντρωση διεκδίκησης για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και διαμαρτυρίας για την εφαρμοζόμενη πολιτική στο θέμα της χρήσης ουσιών».
Στο κάλεσμα αναφέρεται:
«Δεν προπαγανδίζουμε τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, αντίθετα θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και στην πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Να ενημερώσουμε ότι οι αντι-ναρκωτικές πολιτικές που ακολουθούνται κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες, ενώ υπάρχουν άλλες δοκιμασμένες προσεγγίσεις που δίνουν έμφαση στην πρόληψη και τη θεραπεία αντί για την καταστολή και τη φυλάκιση, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.
Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των ασθενών στην επιλογή της θεραπείας τους με το φυσικό φάρμακο της κάνναβης, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει το κάθε άτομο από την αρχαιότητα να διαλέγει το ευφορικό του μέσο, από την στιγμή μάλιστα που δεν προκαλεί βλάβη σε άλλο άνθρωπο».
5
Και οι διοργανωτές διευκρινίζουν:
«Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, είναι βοτάνι θεραπευτικό με καταγεγραμμένη χρήση από την αρχαιότητα.
Είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη ευφορική ουσία στον κόσμο, πίσω από το αλκοόλ και τον καπνό αν και παράνομη, ενώ είναι αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή και από τις άλλες δύο νόμιμες ουσίες που μέχρι πρόσφατα διαφημίζονταν.
Η απαγόρευση της κάνναβης έχει γίνει προθάλαμος για άλλες παράνομες, πιο επικίνδυνες ουσίες, και όχι το ίδιο το φυτό.
Αυτή η απαγόρευση θα μας φαντάζει το ίδιο παράλογη σε μερικά χρόνια όπως παράλογη φαντάζει σήμερα η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα, αλλά και η απαγόρευση του καπνού στην Αυστρία δύο αιώνες πριν.
Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, εγκληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται υπό την πίεση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και παραγόντων.
Η χρήση και κατάχρηση ουσιών δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης, αλλά δημόσιας υγείας. 5Ενώ υφίσταται σαν φαινόμενο από τα αρχαία χρόνια, έχει διογκωθεί σαν πρόβλημα τα τελευταία 60 χρόνια κυρίως επειδή βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας επομένως δεν μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος, διαφάνεια, πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Το αποτέλεσμα είναι η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της βλάβης που προκαλείται στους χρήστες (που βρίσκονται πλέον μέσα σε κάθε οικογένεια).
Όποιοι στηρίζουν την απαγόρευση και την καταστολή, αντί για την πρόληψη και τη θεραπεία, στηρίζουν με αυτό τον τρόπο τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.
Η ναρκω-απαγόρευση έχει διογκώσει το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών αντί να το λύσει…»

Οι υποστηρικτές της αποποινικοποίησης υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά σε περίπτωση που προωθηθεί κάτι τέτοιο, σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για τα δημοσιονομικά της χώρας, από την ταυτόχρονη νομιμοποίηση της ινδικής και κλωστικής κάνναβης, καθώς η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η βιοτεχνία, το εμπόριο, οι υπηρεσίες θα επωφεληθούν με τη δημιουργία τουλάχιστον 20-40 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς της κάνναβης (παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση, έρευνα, εκπαίδευση, κλπ), καθώς και την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων στα ταμεία του κράτους μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
6

Εκατοντάδες ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, μορφές καρκίνου, νόσο Κρον (και άλλες 200 ανθρώπινες ασθένειες) βλέπουν πρόοδο στην υγεία τους με χρήση ιατρικής κάνναβης.
Αίτημα είναι η αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης και στην Ελλάδα έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν νόμιμα στη διάθεσή τους το φυσικό φάρμακο καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία αναγνώστη από το debate του NEWS 247:

Καλησπέρα φίλοι, Προσωπικά πάσχω από χρόνιες ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ καθώς και από βαριά κατάθλιψη. χρειάζομαι κάθε μήνα, μόνο συμμετοχή, περί τα 30,00€ για αντικαταθλιπτικά και τριπτάνες. Εχω δοκιμάσει έλαιο κάνναβης για σχετικά μεγάλο διάστημα με ταυτόχρονη παύση των αντικαταθλιπτικών με καλά αποτελέσματα. Στην ηλικία των 50+, έχοντας περιστασιακά καπνίσει, διαβάζοντας και μελετώντας την καλλιέργεια της κάνναβης, κατάλαβα ότι καπνίσαμε όλα τα χρόνια μας αρσενική και ερμαφρόδιτη πραγματικά «ψεκασμένη» σαβούρα.
Δεν χρησιμοποιώ πια, λόγω αδυναμίας εύρεσης αξιόπιστου ελαίου.
4
Με σωστή στρατηγική, ενημέρωση και σοβαρότητα θα μπορούσαμε παγκόσμια να εκμεταλλευτούμε το μάλλον καλύτερο φυτό του κόσμου για κάθε χρήση. Τουλάχιστον σε εμάς τους ασθενείς να δοθεί η δυνατότητα ελεγχόμενης καλλιέργειας για προσωπική χρήση.
Τέλος, αν αποποινικοποιηθεί, θα δείτε πόσο λίγοι θα απομείνουν να «πίνουν».

Ακόμη μία μαρτυρία:

Καλησπέρα. Πάσχω από βρογχικό άσθμα ελαφριάς μορφής και έχω παρατηρήσει ότι το καλύτερο φάρμακο για τις κρίσεις μου είναι η χρήση κάνναβης (διαστέλλει τους αναπνευστικούς βρόγχους και χαλαρώνει τους μυς). Πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε φάρμακο έχω δοκιμάσει. Αυτό.

Αντιδρούν ΚΕΘΕΑ και 18 Άνω

Αντίδραση υπήρξε από το ΚΕΘΕΑ, το «18 Άνω» αλλά και εργαζόμενους στους φορείς πρόληψης των ουσιών και εξαρτήσεων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι: «Ως εργαζόμενοι/ες στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη εξαρτημένων ανθρώπων αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης.
Αυτή την ουσία, που δικαιούται να έχει ή να ξαναανακαλύψει κάθε μέλος της κοινωνίας μας, κάθε εξαρτημένος άνθρωπος, σε πείσμα των ανελεύθερων, ατομικιστικών καιρών.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου, αντιπαλεύοντας στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική: όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη».
«Καθώς ο διάλογος για την εξάρτηση και την απεξάρτηση δεν προάγεται με τη δημόσια χρήση ουσιών, δεν σκοπεύουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στον θόρυβο, που οι διοργανωτές της «γιορτής της κάνναβης» επιχειρούν να δημιουργήσουν», σημειώνουν.
Αντίδραση υπήρξε και από τον Άδωνι Γεωργιάδη μέσω Twitter, ο οποίος έγραψε:
«πρώτη φορά αριστερά με μπάφους παντού…για να ξεχνάμε μάλλον το τι κάνουν στη χώρα μας»

Διαβάστε ακόμη στο news 247: Ιαβέρης: Ηλίθιε Έλληνα, πάψε να κάνεις εγκλήματα κατά του εαυτού σου

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here