Το ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε τη νύκτα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο, που έπεσε χθες βράδυ, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής S 200 που είχε πέσει στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018. Ανήρτησε επίσης φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S 200 από το Γκαζίαντεπ.

Στην εκδοχή αυτή συγκλίνει και ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς, ενώ ειδικοί επισημαίνουν πως μόνο οι ρωσικοί S-200 έχουν εμβέλεια μέχρι την Κύπρο, εφόσον εκτοξεύτηκε από την Συρία.

Σε αντιαεροπορικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Συρία, και συγκεκριμένα την περιοχή Χομς, απέδωσε το σημερινό περιστατικό πρόσκρουσης αγνώστου στρατιωτικού αντικειμένου στον Πενταδάκτυλο, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς.

O κ. Πενταράς σημείωσε ότι την ώρα εκείνη το Ισραηλ πραγματοποιούσε αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας με αποτέλεσμα η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας να δραστηριοποιηθεί.

«Κατά πάσα πιθανότητα είτε από κάποιο κατασκευαστικό λάθος του πυραύλου είτε από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα που δημιουργούνται από τον επιτιθέμενο, ο πύραυλος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο», σημείωσε.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι μόνο η εμβέλεια ενός πυραύλου S200, θα μπορούσε να φτάσει την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι ένας παλαιάς κατασκευής πύραυλος, της δεκαετίας του ’60, κάτι το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα ότι μπορεί να υπήρχαν κατασκευαστικά λάθη ή και ελαττωματικά εξαρτήματα.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους ο πύραυλος αποτελούσε τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύκτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας και έχασε το στόχο του.

Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει επίσης ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here