news247:

Για στημένο κόλπο, ορδές «ριψάσπιδων» που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εν μέσω εμφυλίου και «βιάζουν την Ελλάδα» έκανε λόγο ο Νότης Σφακιανάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΡΙΚ.
Μάλιστα πριν λίγους μήνες, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους πολίτες της Κω, προτρέποντάς τους να κοινοποιήσουν εγγράφως προς τις Αρχές την απαίτηση, να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
«Δεν είναι πρόσφυγες, είναι ριψάσπιδες»

«Ήμουν κι εγώ μετανάστης και η μητέρα μου. Εγώ με τους μετανάστες δεν έχω κανένα πρόβλημα, έχουν μεταναστεύσει πολλοί από την οικογένειά μου σε άλλες χώρες. Δεν ήταν λαθρομετανάστες, ήταν μετανάστες, είχαν πάρει άδεια από τη χώρα στην οποία πήγαιναν, όπως η μητέρα μου κι εγώ. Εδώ το κόλπο είναι στημένο, έρχονται ορδές και βιάζουν την πατρίδα μας».

«Ναι, αλλά είναι πρόσφυγες» επεσήμανε ο δημοσιογράφος, για να ανταπαντήσει ο τραγουδιστής μπερδεύοντας τον εμφύλιο με την οικονομική κατάσταση των προσφύγων και αγνοώντας εντελώς τον ISIS:
«Δεν είναι πρόσφυγες, είναι ριψάσπιδες. Δεν τους επετέθη καμία άλλη χώρα, ξένος λαός. Έφυγαν από την πατρίδα τους γιατί έχουν εμφύλιο πόλεμο. Και μην ξεχνάς, αυτό το έζησα όλο το καλοκαίρι στην Κω, ότι έρχονται με πορτοφόλια γεμάτα 500άρικα. Είναι απίστευτο, αυτό που είδα. Τι θα πει τα μωρά; Όταν η μάνα τους έρχεται με ένα πορτοφόλι γεμάτο 500άρικα; Δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω και δεν με ενδιαφέρει να καταλάβω, τη γνώμη των άλλων, η οποία είναι λανθασμένη».

Αναφερόμενος στην  πρόωρη λήξη της συνεργασίας του με τη Δέσποινα Βανδή μετά τις δηλώσεις του υπέρ της Χρυσής Αυγής, χαρακτήρισε την αποχώρησή της «μέγιστο ατόπημα», λέγοντας πως «όταν έχεις μεγάλες δωσοληψίες με το Δημόσιο, είναι εύκολο να σε πείσουν, να αποχωρήσεις».

Η αντίδραση της Κυπριακής Βουλής

Με καυστικό σχόλιο στο Twitter σχολίασε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, την συνέντευξη, θίγωντας και το αισθητικό κομμάτι της εμφάνισης Σφακιανάκη.
Ο κ. Ομήρου έγραψε: «Ρεσιτάλ ξενοφοβίας και ρατσισμού από τον Σφακιανάκη στο ΡΙΚ. Με τσίχλα και κομπολόι. Και εις ανώτερα!».

Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει στην Βουλή το θέμα της προβολής της συνέντευξης. «Η κρατική Τηλεόραση έγινε προαγωγός του ρατσισμού, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, έστω και αν ο ρατσισμός είναι από τη φύση του εχθρός της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. «Είναι γι` αυτόν ακριβώς το λόγο που η ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει την διακίνηση θέσεων που εξωθούν στο μίσος και τη βία, γεγονός το οποίο συνειδητά παραγνώρισε το ΡΙΚ παραβιάζοντας την σχετική νομοθεσία», σημειώνει.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το ΡΙΚ επέμεινε στη προβολή «των ρατσιστικών, μισαλλόδοξων αναφορών του Σφακιανάκη, χωρίς καθόλου να αναλογίζεται την κοινωνική του ευθύνη και αποστολή».

Ο κ. Λουκαίδης έθεσε θέμα και την στάση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων, σ` ότι αφορά την «παρεκτροπή» του ΡΙΚ. «Ξεχάστηκε μήπως ο αντιρατσιστικός εκπαιδευτικός στόχος της χρονιάς και τα εύγε για το βραβευθέν έργο των μαθητών μας ‘Μετανάστες’;», διερωτάται ο Γ. Λουκαΐδης.

Ποιος είναι πρόσφυγας

 Τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για τον ορισμό του «πρόσφυγα».

Η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων, γνωστή ως Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες, είναι πολυμερής συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που ορίζει ποιος είναι πρόσφυγας και καθορίζει τα δικαιώματα των ατόμων στους οποίους χορηγείται άσυλο, καθώς και τις αρμοδιότητες των εθνών που χορηγούν άσυλο. Η Σύμβαση βασίζεται στο άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα των ατόμων να ζητήσουν άσυλο από διώξεις σε άλλες χώρες. Ένας πρόσφυγας μπορεί να απολαύσει δικαιώματα και παροχές σε μια κατάσταση πέραν εκείνων που προβλέπονται στη σύμβαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο του 1967, ως πρόσφυγας ορίζεται:
«Ένα άτομο που λόγω βάσιμου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων ευρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς του και δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου, δεν επιθυμεί να θέσει εαυτόν υπό την προστασία της εν λόγω χώρας, ή που δεν έχει υπηκοότητα και είναι εκτός της χώρας της προηγούμενης συνήθους διαμονής του, ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτή…»

ΠΗΓΗ: news247.gr

Διαβάστε ακόμα στο news247: Οι χώρες που κανείς δεν μπορεί να απειλήσει, κανείς δεν μπορεί να εισβάλει

Τι συμβαίνει όταν ο ιδιοκτήτης ταβέρνας απουσιάζει Καθαρά Δευτέρα;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here