Ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός και πολιτισμός είναι τα πεδία στα οποία θα γίνουν τα επόμενα βήματα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έθεσε ζήτημα παροχής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα αποτελεί Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στην ΕΕ, ο κ. Πούτιν απάντησε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως είναι δυνατή η αντικατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία, τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε όλους τους τομείς , σε όλα τα επίπεδα. Στον πολιτισμό η συνεργασία μας δεν σταμάτησε ποτέ, θα μπορούσε να προχωρήσει και στην οικονομία. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει μόνη της για το τι θα κάνει, σε ποιον θα απευθυνθεί.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε για ακόμη μια φορά ότι το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας θα επιλυθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να ασκεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για να ζητάει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα και έχουμε ευθύνη με τους εταίρους μας να βρούμε ευρωπαϊκή λύση, γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Αν δεν βρούμε λύση, θα έχει πρόβλημα η Ελλάδα, θα έχει πρόβλημα και η Ευρωζώνη, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε: «Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε όλοι συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες. Αν πέσει κάποιος από το καράβι, τότε αυτό θα πέσει στα βράχια. Σεβόμαστε τις Συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά το δικαίωμα μας είναι να έχουμε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική.» 

Και ο κ. Πούτιν εξέφρασε την απορία του για τον θόρυβο που προκάλεσε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και εξέφρασε τη βούλησή του για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε έναν ενιαίο χώρο από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ».

tsipras poutin708

Σύγκλιση στην εξωτερική πολιτική, συμφωνίες για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων

Με υπογραφή συμφωνιών για τα έτη Ρωσίας και Ελλάδας 2015 – 2016 και κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από τη νίκη κατά του φασισμού ξεκίνησε η κοινή παρουσία των κ.κ. Πούτιν και Τσίπρα ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ σε οικονομικό επίπεδο κυριάρχησε το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ ως το κλειδί για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία. Εξέφρασε δε την ανάγκη προστασίας του πληθυσμού ελληνικής καταγωγής στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού στο ελληνικό έδαφος που θα μεταφέρει αέριο από τον Turkish Stream στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησής του.

«Εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για αγωγό. Είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε της δυνατότητες της χρηματοδότησης, σεβόμενοι πάντα το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ε.Ε.», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες να έχουν αυτόνομη ενεργειακή πολιτική και κάποιες άλλες όχι

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Από τον αγωγό θα υπάρξουν τεράστια κέρδη για την Ελλάδα και θα είναι φορολογικά έσοδα σε όλα τα επίπεδα της εθνικής οικονομίας. Θα υπάρξει συγχρηματοδότηση. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.»

Στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Πούτιν επανέλαβε το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, αλλά και  του λιμένα της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας όμως και αιχμές για την αντιμετώπιση που είχαν στο παρελθόν ρωσικές εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Όπως είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς και ελπίζουμε ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλους«.

Ο κ. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις κυρώσεις για τα αγροτικά προϊόντα που αποτελούν αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία. Όπως είπε: «Η συνεργασία μας στον αγροτικό τομέα ήταν πολύ καλή. Καταλαβαίνω πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, να υπάρξουν εξαιρέσεις για μία μόνο χώρα της Ε.Ε. Ωστόσο συζητήσαμε για κοινές επιχειρήσεις και για προοπτικές, για να μην υπάρχουν προβλήματα για τους Ρώσους παραγωγούς. Πρέπει να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας και στον γεωργικό τομέα».

Οι κ.κ. Πούτιν τόνισαν επίσης τη σημασία περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού, αλλά και των συνεργασιών στον πολιτισμό και την παιδεία με τη συνεργασία πανεπιστημίων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here