Μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο η εκταφή στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας ολοκληρώθηκε. Οι εργασίες στον χώρο έχουν τελειώσει και πλέον η διαδικασία περνά σε άλλη φάση. Αυτήν της ταυτοποίησης και της παράδοσης των οστών στους συγγενείς των πεσόντων.

Με αυτό αναμένεται να κλείσει μια ακόμη σελίδα της ιστορίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει εντελώς το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Η μία αφορά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί απ’ όλους τους συγγενείς γενετικό υλικό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί πλήρως η ταυτοποίηση των ανευρεθέντων οστών. Η δεύτερη αφορά στην πληροφορία για θαμμένα άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο των πεσόντων του ψυχιατρείου στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και για τα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για να γίνει εκταφή.

Ο εντοπισμός των οστών

Στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας υπήρχαν συνολικά 33 πεσόντες από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.  Ένας στρατιώτης και ένας νοσοκόμος τάφηκαν κανονικά. Οι υπόλοιποι 31 βρίσκονταν στον κατάλογο των πεσόντων. Ανάμεσα σε αυτούς και τρεις Τουρκοκύπριοι τρόφιμοι. Η εκταφή ως γνωστόν ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι πεσόντες βρίσκονταν θαμμένοι σε κρατήρα που είχε ανοίξει από τους βομβαρδισμούς.

Στην πρώτη εκταφή, η εκσκαφή έγινε δίπλα από το νεκροτομείο ως το σημείο που ήταν ο κρατήρας που είχαν ταφεί οι πεσόντες τρόφιμοι. Από την εκταφή αυτή βρέθηκαν οστά που αντιστοιχούν σε 11, όπως εκτιμάται, ανθρώπινα λείψανα. Ο ακριβής αριθμός θα διαπιστωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων. Υπολείπετο ακόμα ένας σημαντικός αριθμός παρά το γεγονός ότι οι αρχικές μαρτυρίες έκαναν λόγο ότι βρίσκονταν όλοι θαμμένοι στον χώρο της πρώτης εκταφής.

Μετά από νέα μαρτυρία δόθηκε η πληροφορία ότι τάφηκαν νεκροί και σε δεύτερο κρατήρα που είχε ανοίξει στην απέναντι πλευρά περίπου της πρώτης εκταφής. Υπήρχε συγκεκριμένος μάρτυρας ο οποίος αφού επισκέφθηκε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έδωσε μαρτυρία στην οποία ανέφερε ότι θάφτηκαν άτομα και στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος, όπως ισχυριζόταν, ήταν κρατήρας που είχε ανοίξει από τους βομβαρδισμούς. Στην προσπάθεια εντοπισμού του κρατήρα, βρέθηκαν τρεις διαφορετικοί τάφοι. Σε δύο από αυτούς βρέθηκαν από δύο άτομα θαμμένα, ενώ στον τρίτο τάφο βρέθηκαν τρία άτομα θαμμένα. Δηλαδή σύνολο εφτά άτομα σε αυτούς τους τάφους και συνολικά 18 άτομα στον χώρο του ψυχιατρείου της Αθαλάσσας.

Την περασμένη βδομάδα, εντοπίστηκε από τις έρευνες και ο δεύτερος κρατήρας στον οποίο γινόταν αναφορά από την πληροφορία που δόθηκε. Πρόκειται για κρατήρα μεγάλων διαστάσεων ο οποίος δημιουργήθηκε από βόμβα ναπάλμ των 500λίβρων, όπως δηλαδή και ο πρώτος κρατήρας. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν σε αυτόν οποιαδήποτε οστά, ούτε ενδείξεις ότι εκεί τάφηκαν άτομα. Το πιθανότερο, όπως εκτιμάται, είναι ότι το άτομο που έδωσε την πληροφορία να θυμόταν ότι είχαν ταφεί άνθρωποι πλησίον του κρατήρα, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου και λόγω του ότι το συνέδεσε με την ύπαρξη του κρατήρα, να θεωρούσε ότι ήταν εντός του κρατήρα θαμμένοι, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του πρώτου κρατήρα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως τάφος. Με τον εντοπισμό και του δεύτερου κρατήρα ολοκληρώνεται και η εκταφή στον χώρο, καθώς δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες για ύπαρξη άλλων τάφων.

Υπάρχει επίσης η πληροφορία για ύπαρξη αριθμού ατόμων που βρίσκονται στον κατάλογο των 31 νεκρών του ψυχιατρείου Αθαλάσσας, αλλά έχουν ταφεί στο κοιμητήριο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Από τα αρχεία του νεκροταφείου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προκύπτει ότι τουλάχιστον δύο από τους 31 αναφέρονται ονομαστικά ότι είναι θαμμένοι εκεί. Υπάρχει επίσης αναφορά για ακόμα πέντε άτομα ως τρόφιμοι του ψυχιατρείου που είναι θαμμένοι εκεί, αλλά δεν κατονομάζονται. Οι περιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να είναι κάποιοι από τους 31, μπορεί όμως και να είναι άλλες περιπτώσεις που μεταφέρθηκαν από το ψυχιατρείο και τάφηκαν εκεί την περίοδο εκείνη. Συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο δήμος και η Εκκλησία, να ζητήσουν την έκδοση δικαστικού διατάγματος για εκταφή. Πέραν αυτού, υπάρχουν και κάποιες άλλες δυσκολίες καθότι στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει νεότερος οικογενειακός τάφος.

Η πληροφορία

Η σημαντική εξέλιξη στην ιστορία ωστόσο αφορά στην πληροφορία που έφτασε προσφάτως στις αρχές του κράτους, ότι την περίοδο μεταξύ 1994-1997, όταν γίνονταν εργασίες στον χώρο του ψυχιατρείου Αθαλάσσας, εντοπίστηκαν οστά. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία έφτασε στον χώρο και τα περισυνέλεξε. Τα οστά αυτά φυλάσσονται από πλευράς Αστυνομίας και αφορούν 2-3 άτομα εκ πρώτης όψεως.

«Ηθική υποχρέωση της Πολιτείας»

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας.

«Είναι μια ηθική υποχρέωση σε αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους για 44 χρόνια τους είχαμε ξεχασμένους», δήλωσε. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν μας τιμά ως κοινωνία που ειδικά αυτούς τους ανθρώπους τους είχαμε θαμμένους τόσο μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς η Πολιτεία να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να δοθούν τα οστά τους στις οικογένειές τους. «Εμείς συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό και να παραδώσουμε στους συγγενείς, είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους, τους δικούς τους ανθρώπους για να προχωρήσουν στην ταφή τους με βάση τις θρησκευτικές παραδόσεις του καθενός», πρόσθεσε. «Πέραν αυτών, κάνω έκκληση σε όλους τους συγγενείς που δεν έχουν έρθει να δώσουν γενετικό υλικό, να το πράξουν διότι αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκταφή και η παράδοση των λειψάνων», δήλωσε.

Πηγή: philenews.com

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here