Τη θυσία της Ελλάδας στον βωμό της προστασίας των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τραπεζικού της συστήματος, παραδέχτηκε ανοιχτά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν.

Ο κ. Ρεν κλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή να εξηγήσει, γιατί δεν έγινε κούρεμα του χρέους το 2010, ώστε να αποφύγει η χώρα το μνημόνιο και επίσης, αν «επιμένει στην εφαρμογή αυτής της συνταγής» και αν «πιστεύει ότι μπορούν αυτά τα μέτρα να βγάλουν την Ελλάδα από την οικονομική κρίση».

«Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους, για να μη μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες» απάντησε κυνικά ο κ. Ρεν, αποδίδοντας ουσιαστικά το ρόλο της «Ιφιγένειας» στη χώρα μας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε συγκεκριμένα: «Στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης, τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα, ήταν λογικό να ‘αγοράσουμε χρόνο’ και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο».

Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους, η φράση «κανονικός τρόπος» σημαίνει, ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε σκέψη να επωμιστεί το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα το βάρος μίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here