Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Κύπρο οι αποκαλύψεις για διενέργεια παρακολουθήσεων από εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων που εδρεύουν στη Μεγαλόνησο. Με συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Forbes, ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Ταλ Ντιλιάν, παρουσίασε ένα βανάκι με εξοπλισμό αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ και τη δυνατότητα να χακάρει έξυπνες συσκευές και να καταγράφει τις επικοινωνίες.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε από την αστυνομία και αμέσως ξεκίνησε έρευνα στο κτίριο που εδρεύει η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντιλιάν. Στο ίδιο κτήριο στεγάζονται τα γραφεία και άλλων εταιριών Ισραηλινών συμφερόντων που ασχολούνται επίσης με την τεχνολογία παρακολουθήσεων. Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι και εταιρεία του αρχιραβίνου της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» σχετίζεται με το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το 2016 ο αρχιραβίνος είχε λάβει άδεια οπλοφορίας από το υπουργικό συμβούλιο, παρά την αντίθετη εισήγηση των αρχών. Ακόμα του παραχωρήθηκε αστυνομική φρουρά που διενεργούσε περιπολίες για έξω από το σπίτι και τα γραφεία της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι εξοπλισμός της εταιρείας του αρχιραβίνου είχε βρεθεί στη κατοχή δύο υπαστυνόμων των βρετανικών βάσεων, οι οποίοι έκαναν έλεγχο ασφαλείας στο αρχηγείο των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, οι δύο υπαστυνόμοι είχαν κληθεί από τον τότε υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Παπαπαύλου, γιατί υποπτευόταν ότι τον παρακολουθούσαν. Αν και είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν γρήγορα ελεύθεροι μετά από παρεμβάσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ζητάει εξηγήσεις για το λόγο που δεν έγιναν ακόμα συλλήψεις. Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο τον ηγέτη του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για να ενημερωθεί παρουσία του υπουργού δημόσιας τάξης και του αρχηγού αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία των ισραηλινών εταιρειών έχει θεωρηθεί ως όπλο καταπιεστικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here