Το 2019 προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ».

Σε άρθρο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα σημειώνει ότι ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε έκθεση στην Άγκυρα για την ίδρυση ναυτικής βάσης μετά από την ολοκλήρωση τεχνικής εργασίας σχετικά με τον χώρο, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις ανάγκες υπόγειας υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια ειδική ομάδα ξεκίνησε έρευνες και έστειλε τον φάκελο με τις λεπτομέρειες στην Άγκυρα, μετά την την πρόταση που υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο το αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού, μια ειδική ομάδα ξεκίνησε έρευνες και έστειλε ήδη τον σχετικό φάκελο στην Άγκυρα με τις λεπτομέρειες.

Η ναυτική βάση προβλέπεται να έχει χωρητικότητα περίπου 280 χιλιάδες εκτάρια, στην οποία θα εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ . Η ναυτική βάση έχει τη δυνατότητα να «φιλοξενεί» από φρεγάτες μέχρι υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Στη βάση θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Η πρόταση του τούρκου αντιναύαρχου, Αντνάν Οζμπάλ, ο οποίος πραγματοποίησε ο ίδιος επιτόπια πραγματογνωμοσύνη στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, είναι η βάση να γίνει στην περιοχή του Τρικώμου. Συζήτησε το θέμα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και η «Αϊντινλίκ» αποκαλύπτει ότι η  συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στο 2019,

Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Ιλκέρ Γκιουβέν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η βάση αυτή θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here