Οι διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων για τα ευρήματα στην Ακρόπολη των Μυκηνών «θολώνουν» το τοπίο και δημιουργούν πολλά ερωτήματα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα λίθινο εύρημα και οι απόψεις των ειδικών διίστανται : ανήκει στον θρόνο του Αγαμέμνονα, όπως  αρχικά δημοσιοποιήθηκε ή σε ένα απλό οικιακό σκεύος;

Στις 8 Νοεμβρίου του 2015 μέσω ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι τα λίθινα ευρήματα των αρχαιολόγων που εντοπίστηκαν σε απόσταση  λίγων μέτρων από την Ακρόπολη των Μυκηνών, ενδεχομένως ανήκουν στον θρόνο του Αγαμέμνονα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «το τεράστιο λίθινο τμήμα του θρόνου βρέθηκε τυχαία στις 12 Ιουνίου του 2014 από αρχαιολόγους της ομάδας του καθηγητή Αρχαιολογίας στο αμερικανικό Κολέγιο Ντίκινσον και προέδρου του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, κ. Χριστοφίλη Μαγγίδη. Ο κ Μαγγίδης ενημέρωσε τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, μέσω επιστολής, στην οποία μεταξύ άλλων, έγραφε ότι η επιστημονική αξία του ευρήματος (ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην Ηπειρωτική Ελλάδα) και η σημειολογική βαρύτητα ως συμβόλου συνδεδεμένου με τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση (ο θρόνος του Αγαμέμνονα του τελευταίου βασιλιά των Μυκηνών) είναι προφανώς σημαντικές».(….) Η μορφή του, οι μεγάλες διαστάσεις του, καθώς και το σημείο ανεύρεσής του συνηγορούν πως πρόκειται πιθανότατα για θρόνο της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου των Μυκηνών, ο οποίος κατακρημνίστηκε στον Χάβο από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις Μυκήνες στα τέλη του 13ου αιώνα περί το 1200 π.Χ».

Διαβάστε εδώ από τη ΜτΧ «Ποιος ήταν ο μυθικός Αγαμέμνονας»

Σχεδιάγραμμα της Ακρόπολης των Μυκηνών
Σχεδιάγραμμα της Ακρόπολης των Μυκηνών
Οι αντιρρήσεις  του κ. Πετράκου

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 2015 δημοσιεύτηκε νέα επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού, του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και διευθυντή των ανασκαφών της εταιρείας στις Μυκήνες Βασίλειου Πετράκου, σύμφωνα με την οποία το λίθινο τμήμα που έχει βρεθεί, δεν ανήκει στον θρόνο του Αγαμέμνονα, αλλά σε λεκάνη!

Ειδικότερα, αναφέρει πως «Το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και η εντεταλμένη Επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα, κρίνουν ότι το όλο θέμα αποτελεί ατυχή, εάν δεν είναι σκόπιμη, επιστημονική παρεκτροπή που οφείλεται σε επίδραση άλλης ατυχεστέρας περιπτώσεως που απασχόλησε κυβερνητικούς και επιστημονικούς κύκλους κατά το 2014 – 2015, και μας διέσυρε διεθνώς».

Με αυτά τα λόγια κλείνει την επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βασίλειος Χ. Πετράκος, γενικός γραμματέας της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και Έφορος ‘Αρχαιοτήτων ε.τ., αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με την «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα».

Ο κ. Πετράκος πληροφορεί ότι κατόπιν των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων στον Τύπο, «το Διοικητικό Συμβούλιο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας συνέστησε Επιτροπή εκ του υπογραφόμενου, της Συμβούλου κυρίας Ντόρας Βασιλικού και του Ερευνητού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου για να εξετάσουν το ζήτημα και να γνωματεύσουν σχετικώς, οι οποίοι, όπως εξηγεί, είναι «διακεκριμένοι αρχαιολόγοι ειδικευμένοι εις την μυκηναϊκή αρχαιολογία με σημαντικά αυτοτελή δημοσιεύματα που αφορούν τον μυκηναϊκό πολιτισμό».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πετράκος «η Επιτροπή πήγε στις Μυκήνες και εξέτασε επισταμένως τον λίθο ο οποίος, υποθετικώς πάντοτε, ανήκει στον «θρόνο του Αγαμέμνονος»» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης, όπως προκύπτει από το βάθος του κοιλώματος, συνηθέστατου ως ευρήματος σε οικισμούς, στρατόπεδα, εργαστήρια».

Με πληροφορίες από news247.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here