Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την πρωτιά κατάφερε να κρατήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρόλο που παρουσίασε πτώση.
Ο ΔΗΣΥ πήρε ποσοστό 29,02% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Τον Λουκά Φουρλά και τον Λευτέρη Χριστοφόρου.
Το ΑΚΕΛ, με ποσοστό 27,49% διατήρησε τις δύο έδρες που κατέχει. Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι οι δύο που παίρνουν τις δύο θέσεις που κέρδισε το κόμμα.
Τρίτο το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,8%, διατηρεί την έδρα του. Το ίδιο και ο Κώστας Μαυρίδης, που επικράτησε των υπολοίπων πέντε του ψηφοδελτίου του κόμματος.
Στην μάχη μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την 6η έδρα, επικράτησε τελικά η ΕΔΕΚ με ποσοστό 10,58%, έναντι 8,25% του ΕΛΑΜ. Τη θέση του έκτου ευρωβουλευτή κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα μετά από μία δύσκολη μάχη «στήθος με στήθος» με τον ανθυποψήφιό του Χρήστο Ιακώβου.
Κερδισμένη τον εκλογών πάντως είναι η Δημοκρατική Παράταξη βλέποντας το ποσοστό της να ανέρχεται στο 3,8%, στην πρώτη φορά που κατέρχεται το κόμμα στις κάλπες σε μία εκλογική αναμέτρηση.
Όσο αφορά τη Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους, η συνεργασία τους φαίνεται πως δεν ευωδίασε, καθώς περιορίστηκαν στο 3,3%.

Το Κίνημα Γιασεμί έλαβε 1,70% και το Κόμμα για τα Ζώα 0,79%.

Από τους Ανεξάρτητους, ο Μιχάλης Παρασκευά έλαβε 0,46%, το Πατριωτικό Κίνημα 0,22%, το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα, 0,20%, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης 0,16%, ο Χάρης Αριστείδου 0,10%, ο Χρύσανθος Μαρδαπήττας 0,08% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, 0,06%.

Αυτοί είναι οι 6 ευρωβουλευτές της Κύπρου:

Από δύο ευρωβουλευτές εκλέγουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ, μία το ΔΗΚΟ και μία η ΕΔΕΚ σύμφωνα με τα  τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Πρώτοι σε ψήφους στον Δημοκρατικό Συναγερμό  είναι οι Λουκάς Φουρλάς και Λευτέρης Χριστοφόρου. Στο ΑΚΕΛ πρώτος σε ψήφους αναδεικνύεται ο Γεώργιος Γεωργίου και δεύτερος  ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Πρώτος σε ψήφους στο ΔΗΚΟ αναδεικνύεται ο Κώστας Μαυρίδης ενώ από πλευράς ΕΔΕΚ ο Δημήτρης Παπαδάκης  κερδίζει την θέση του Ευρωβουλευτή.

Σημειώνεται ότι οι νέοι Ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα στις 2 Ιουλίου.

Κατά την προσέλευσή τους στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, για την επίσημη ανακήρυξή τους οι Ευρωβουλευτές, προχώρησαν σε δηλώσεις.

Λουκάς Φουρλάς: Είμαι ένας απλός πολίτης που αγωνίζεται

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Λουκάς Φουρλάς ευχαρίστησε τους πολίτες που τον ψήφισαν και υιοθέτησαν αυτό που πορεύει, δηλαδή ένα πολίτη που προσπαθεί να εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του.

Ο σκοπός μου είναι να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο. Είμαι ένας απλός πολίτης που αγωνίζεται και αυτό που πρεσβεύω, υιοθετήθηκε από τον κόσμο. Φτάνει να είμαστε κοντά στον άνθρωπο και στις ανάγκες του.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Συμπράξαμε μαζί Ε/κ και Τ/κ και αυτή η νίκη έχει μεγάλη σημασία

Στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του ο  υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είπε ότι: «Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν, η χαρά μου είναι μεγάλη, συμπράξαμε μαζί Ε/κ και Τ/κ και αυτή η νίκη έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχουν πολλά θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους  όπως η άνοδος του εθνικισμού. Θέλω να ευχαριστήσω τους Τ/κ που ήρθαν να ψηφίσουν, αρκετοί αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω γραφειοκρατίας αλλά ήρθαν γιατί ήθελαν να δείξουν ότι είναι πολίτες της Κύπρου.

Δημήτρης Παπαδάκης: Οι δημοκρατικοί πολίτες έστειλαν μήνυμα για τη δημοκρατία

Ο υποψήφιος της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης ευχαρίστησε τους συναγωνιστές/στριες της ΕΔΕΚ, τους φίλους του αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του στέλνοντας μήνυμα για τη δημοκρατία.

Λευτέρης Χριστοφόρου: Παρά τις αντιξοότητες, το κόμμα μας  είναι πρώτο

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι« Παρά τις αντιξοότητες, το κόμμα μας  κατόρθωσε να κρατήσει την πρώτη θέση και να αποδείξει ότι η κατεξοχήν πρώτη δύναμη της Κύπρου, παραμένει στην πρωτιά».

Γιώργος Γεωργίου: Μπορούμε και οι 6 να βλέπουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια.

Ο νέος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι: « είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα μου καθώς αφήνω τη Βουλή, είναι μια νέα πρόκληση, εκεί γίνονται πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να τα παλέψουμε. Θα συνεχίσω έντιμα και αγωνιστικά να παλεύω για τους συμπολίτες μου.

Δεν υπάρχει το ζήτημα της ατομικής δικαίωσης, θεωρώ ότι η μη εκλογή του Ν. Συλικιώτη θα μας λείψει, δώσαμε μια έντιμη μάχη. Μπορούμε και οι 6 να βλέπουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια. Συνεχίζουμε όλοι μαζί συμμαχικά

Αναλυτικά οι τρεις πρώτες θέσεις από κάθε κόμμα:

ΔΗΣΥ: Λουκάς Φουρλάς, Λευτέρης Χριστοφόρου, Νίκος Τορναρίτης

ΑΚΕΛ: Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Νεοκλής Συλικιώτης

ΔΗΚΟ: Κώστας Μαυρίδης, Ελένη Θεοχάρους, Κατερίνα Χριστοφίδου

ΕΔΕΚ: Δημήτρης Παπαδάκης, Χρίστος Ιακώβου, Νατάσα Ιωάννου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here