Τέσσερα κομμάτια τοιχογραφιών μεγάλης ιστορικής σημασίας που συλήθηκαν από εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο από το 1974, θα επιστρέψουν αύριο στην πατρίδα τους από το Άμστερνταμ.

Οι δυο τοιχογραφίες προέρχονται από τη Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας στο Συγχαρί της Κερύνειας. Χρονολογούνται μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα. Η μια απεικονίζει την Παναγία κατά την Αποκαθήλωση, ενώ η δεύτερη έναν μάρτυρα.
Η τρίτη τοιχογραφία προέρχεται από την Εκκλησία της Παναγίας στην ‘Ασσια της επαρχίας Αμμοχώστου που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και οι ιστορικοί εκτιμούν ότι απεικονίζει τον Άγιο Σάββα.

Για την τέταρτη τοιχογραφία το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Εκκλησία Κύπρου δεν έχουν καταλήξει από πού έχει κλαπεί.

Χθες το βράδυ οι τοιχογραφίες παραδόθηκαν στη πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη στην υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, από την πρόεδρο του οργανισμού Walk Of Truth, Τασούλα Χατζητοφή. Παρούσα ήταν η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ . Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

Οι τοιχογραφίες βρίσκονταν στα χέρια του οργανισμού Walk of Truth από το 2014. Όπως ανέφερε, οι τοιχογραφίες είχαν αγοραστεί από Καναδό συλλέκτη στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να γνωρίζει ότι είχαν συληθεί από εκκλησίες στην Κύπρο. Η πρόεδρος του οργανισμού Τασούλα Χατζητοφή μίλησε με τον συλλέκτη και του εξήγησε ότι έπρεπε να επιστραφούν. Ο συλλέκτης ζήτησε να μην δημοσιευτεί το όνομά του και οι τοιχογραφίες να δοθούν πίσω στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, χωρίς να ζητήσει χρηματικό αντάλλαγμα.

Τα τέσσερα κομμάτια τοιχογραφιών θα μέρος της έκθεσης «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)» στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Όμως, δεν είναι τα μοναδικά συληθέντα εκκλησιαστικά έργα τέχνης και ιερά κειμήλια που βρίσκονται σε ξένα χέρια. Ο καθηγητής και μέλος του Walk of Truth, Βίλι Μπρέγκεμαν, δήλωσε ότι η σύληση έργων τέχνης έχει γίνει «επιχείρηση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here