Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε τη συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη και της Τουρκίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) ψήφισε τη ματαίωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη.

Η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη είχε εγκριθεί από την Tουρκική Εθνοσυνέλευση μετά το αίτημα που είχε υποβάλει ο Λίβυος πρόεδρος, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών. Με 184 ψήφους κατά και 325 υπέρ της έγκρισης του αιτήματος, η απόφαση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων «πέρασε».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για έναν χρόνο στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο, λόγω των εξελίξεων στη χώρα που απειλούν τα συμφέροντα της Αγκυρας στην περιοχή.

Επίσης, επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, προβλέπονται εγκαθίδρυση μονάδας άμεσης επέμβασης στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.

«Κηρύττουμε τζιχάντ κατά των Τούρκων»

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) πυροβόλησε και κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως ισχυρίζονται στελέχη του, λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Καλίφα Χαφτάρ κήρυξε ιερό πόλεμο κατά της Αγκυρας για τη στήριξη που παρέχει στον Αλ Σαράτζ και στην κυβέρνησή του.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο LNA διήγγειλε ότι κατέρριψε τουρκικό drone νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, της έδρας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Το drone είναι τύπου Bayraktar TB2 και καταρρίφθηκε από οχήματα του στρατού του Χαφτάρ εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά βλήματα.

«Κηρύττουμε ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά των Τούρκων. Εισέβαλαν στα εδάφη, είναι εχθροί, είπε ο Χαφτάρ, προσθέτοντας: «Οι φιλήσυχοι Τούρκοι πολίτες πρέπει να εναντιωθούν στην απόφαση της κυβέρνησής τους».

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των περισσότερων εδαφών στη Λιβύη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here