Το γερμανικό υποβρύχιο U480, γνωστό ως το αόρατο φονικό όπλο των Ναζί, βύθισε τον Αύγουστο του 1944 τέσσερα συμμαχικά πλοία στο στενό της Μάγχης.
Τα πλοία έπλεαν στην περιοχή για να εφοδιάσουν τον στρατό που θα εισέβαλε στην Νορμανδία.
Το γερμανικό υποβρύχιο είχε σχεδιαστεί ώστε να μην το εντοπίζουν τα ραντάρ των πλοίων.
Όπως είχε αναφέρει ο καπετάνιος του, Χανς Γιόακιν Φέρστερ, σε ένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του στη βάση, ο λόγος που το υποβρύχιο έμενε αθέατο στους εχθρούς ήταν η προστασία του «Άλμπεριχ».
«Άλμπεριχ» ονομαζόταν ένας χαρακτήρας από την όπερα του Βάγκνερ, ο οποίος ήταν αόρατος και έτσι είχαν ονομάσει οι Γερμανοί την κάλυψη του υποβρύχιου.

Τα πλοία περνούσαν από τη θάλασσα της Μάγχης για να εφοδιάσουν τον στρατό της εισβολής στην Νορμανδία.
Τα πλοία περνούσαν από τη θάλασσα της Μάγχης για να εφοδιάσουν τον αποβατικό σώμα.

Ο Καναδός Ρόμπερτ Μπόιλ με τον Βρετανό Άλμπερτ Γουντ είχαν αναπτύξει για λογαριασμό των Συμμάχων τον κώδικα «Αsdic» για να ανιχνεύουν με σόναρ τα υποβρύχια . Συγκεκριμένα, ένας ηχητικός παλμός στέλνονταν κάτω από τα πλοία με ένα μεγάφωνο. Ο παλμός επέστρεφε όταν χτυπούσε πάνω σε στόχους που βρίσκονταν στο βυθό και το εκπαιδευμένο προσωπικό γνώριζε, ότι είχαν εντοπίσει υποβρύχιο.
Στον αντίποδα οι Γερμανοί είχαν βρει τον τρόπο να αποφεύγουν τον εντοπισμό του «Asdic».
Κατασκεύασαν ένα υποβρύχιο το οποίο απορροφούσε τους ηχητικούς παλμούς.
Το εξωτερικό του, είχε μια επένδυση που δεν προκαλούσε την επιστροφή του ήχου και κατά συνέπεια το πλοίο ήταν «αθέατο» στον εχθρό.
Το U480 ήταν καλυμμένο πάνω από το ατσάλι με ένα διάτρητο λάστιχο, το οποίο απορροφούσε τις συχνότητες που εξέπεμπε το «Asdic».
Με αυτό το τρόπο, κατάφερε να βρίσκεται στο βυθό της Μάγχης ενώ από πάνω του περνούσαν δεκάδες συμμαχικά πλοία.
Οι σύμμαχοι δεν μπορούσαν να έχουν καμία ένδειξη για τη παρουσία του στο βυθό και έτσι βύθισε τέσσερα πλοία, δεν εντοπίστηκε και επέστρεψε στη βάση του.

Οι στόχοι

Πρώτος στόχος του ήταν το βασιλικό καναδικό πλοίο «Alberny».
Στη συνέχεια βύθισε το «Loyalty» και τα εμπορικά πλοία «Orminster» και «Ford yale».
Παρά τις προσπάθειες των συμμαχικών καταδιωκτικών να το ανιχνεύσουν, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Τα αντιτορπιλικά περνούσαν από πάνω του χωρίς να το εντοπίσουν.
92 νάρκες ρίχτηκαν στο βυθό και καμία δεν το πέτυχε.simonidou
Ωστόσο, το Ιανουάριο του επόμενου έτους η κατάσταση είχε αλλάξει. Οι βρετανοί είχαν σπάσει τον κωδικό Enigma και πλέον μπορούσαν να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Είχαν καταφέρει να υποκλέψουν τις επικοινωνίες του και να μάθουν την τεχνολογία που το προστάτευε.
Οι Σύμμαχοι άλλαξαν το δρομολόγιο που ακολουθούσαν και δημιούργησαν ένα κρυφό υποθαλάσσιο ναρκοπέδιο, που το γερμανικό υποβρύχιο δεν μπορούσε να εντοπίσει.
Όταν το υποβρύχιο έπλεε ξανά στη θάλασσα της Μάγχης για να βρει καινούργιους στόχους, ο κυβερνήτης ανυποψίαστος, το έριξε πάνω σε μια νάρκη. Όλο το πλήρωμα σκοτώθηκε και το U480 βυθίστηκε στον πάτο της θάλασσας, εκεί όπου κείτονται σήμερα χιλιάδες ναυάγια, απομεινάρια ενός τρομερού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Κατσώνης», το υποβρύχιο που βυθίστηκε από γερμανικό ανθυποβρυχιακό. Ένα καΐκι ήταν η αιτία που εκτέθηκε στους Γερμανούς. Πνίγηκαν 32, αιχμαλωτίστηκαν 17 και διέφυγαν μόνο 3 Έλληνες από το πλήρωμα…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here