Ρεπορτάζ: Το Βήμα – Συντάκτης: Θ. Λαϊνάς

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ εντόπισαν κάποια ευρήματα που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αννίβας, ο μεγάλος στρατηλάτης της Καρχηδόνας, στην περίφημη εισβολή του μέσω των Αλπεων στην Ιταλία ακολούθησε διαφορετική πορεία από εκείνη που οι ιστορικοί πιστεύουν ότι έκανε για να επιτεθεί στους Ρωμαίους.

Η εισβολή

Ο Αννίβας έχοντας καταφέρει να επικρατήσει στην Ιβηρική Χερσόνησο το 218 π.Χ αποφάσισε να επιτεθεί στον «αιώνιο» εχθρό των Καρχηδονίων, τους Ρωμαίους. Η Ρώμη όμως υπερείχε πολύ σε ναυτική δύναμη και έτσι μια προσπάθεια εισβολής στην Ιταλία μέσω θαλάσσης ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Ο Αννίβας έπρεπε να βρει άλλο τρόπο για να επιτεθεί στους Ρωμαίους και τελικά εκπόνησε το πιο φιλόδοξο και παράτολμο σχέδιο εισβολής στην ιστορία. Αποφάσισε να οδηγήσει τον στρατό του που αποτελούνταν από περίπου 90 χιλιάδες πεζικάριους, περίπου δέκα χιλιάδες ιππείς και μερικές δεκάδες ελέφαντες στην Ιταλία δια μέσου των Πυρηναίων και των Αλπεων!

Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε σε αυτό το εκπληκτικό εγχείρημα ο Αννίβαςκατάφερε να διασχίσει περί τα 1.600 χλμ πάνω στα βουνά και να εισβάλει στην Ιταλία. Κέρδισε σημαντικές μάχες απέναντι στους Ρωμαίους και ενώ είχε ανοίξει τον δρόμο για να επιτεθεί και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην Ρώμη εντούτοις δεν το έκανε αποφασίζοντας τελικά να κινηθεί σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Αυτή του η απόφαση έδωσε χρόνο στους Ρωμαίους να ανασυγκροτηθούν και τελικά να κερδίσουν τον πόλεμο εξαπολύοντας αρχικά επίθεση στην Καρχηδόνα την οποία κατέστρεψαν και στη συνέχεια κατάφεραν να διαλύσουν τον στρατό που είχε απομείνει στον Αννίβα στην ιταλική χερσόνησο και να τρέψουν τον ίδιο σε φυγή.

Με μπλέ χρώμα εικονίζεται η πορεία του Αννίβα όπως πιστεύαμε ότι πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα και με κόκκινο χρώμα η πορεία που υποστηρίζουν οι ερευνητές ότι ακολούθησε με βάση τα νέα στοχεία
Με μπλέ χρώμα εικονίζεται η πορεία του Αννίβα όπως πιστεύαμε ότι πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα και με κόκκινο χρώμα η πορεία που υποστηρίζουν οι ερευνητές ότι ακολούθησε με βάση τα νέα στοχεία

Η διαδρομή

Παρά τις επίμονες προσπάθειες αρχαιολόγων και ιστορικών δεν έχουν ανευρεθεί αδιαμφισβήτητα στοιχεία που να υποδεικνύουν την ακριβή διαδρομή που ακολούθησε ο στρατός του Αννίβα σε αυτή την πολεμική επιχείρηση. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οΑννίβας ακολούθησε μια διαδρομή η οποία πέρασε από τις Γαλλικές Αλπεις και πιο συγκεκριμένα την οροσειρά Clapier και την οροσειρά Cenis η υψηλότερη κορυφή της οποίας είναι 3.600 μέτρα.

Οι Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν σε μια νοτιότερη ορεινή περιοχή μια μεγάλη λεπτή κρούστα περιττωμάτων ελεφάντων και κάποια άλλα ευρήματα τα οποία υποστηρίζουν ότι ανήκαν στον στρατό του Αννίβα. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στην θέση Col de la Traversette το υψηλότερο σημείο της οποίας βρίσκεται στα 2.400 μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Αννίβας κινήθηκε νοτιότερα από όσο πιστεύαμε και στο τέλος έστριψε βόρεια για να φτάσει στο Cenis και από εκεί να κατέβει στην Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Θα δέσω τον εχθρό μου με αίμα και στάχτες». Η κατάρα που βρέθηκε κάτω από αρχαίο τάφο κοπέλας στον Πειραιά δείχνει ότι στις ταβέρνες της περιοχής υπήρχε σκληρός ανταγωνισμός και τυχερά παιχνίδια…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here